Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen kan få "snattefon"

Annons

Sedan årsskiftet är det möjligt för Sveriges 21 polismyndigheter att införa snattefoner. Ett sätt att avlasta polisens utryckningsresurser.

I dag dirigeras patrullbilar till butiker där misstänkta snattare blivit ertappade.

Det kan vara personal från butiken eller en väktare från ett inhyrt bevakningsbolag som använder sig av envarsrätten och griper en person som är misstänkt för snatteri av varor som är värda mindre än 800 kronor.

I stället för att polisen kommer för att identifiera den misstänkte och hålla ett förhör på platsen finns nu möjligheten för butikens personal eller väktare att ringa polisens direktlinje, "snattefonen", som ständigt är bemannad.

Enligt Ulf Berg som är chefsjurist vid Rikspolisstyrelsen kan då identiteten hos den misstänkte snattaren säkerställas via polisens dataregister.

Den misstänkte blir senare uppringd och kan därför lämna butiken efter det att han eller hon blivit identifierad och varorna är återlämnade.

Det är branschorganisationen Svensk handel som länge krävt att något måste göras för att fler snatteribrott ska kunnas utredas snabbare.

- Jag har haft möten med Rikspolisstyrelsen om vårt förslag att införa direktlinjer som vi kallar "snattefon". När det gäller Dalarna och andra län så hänger det på polismyndigheten som kan fatta beslut om att införa systemet som sparar mycket tid för polisen, säger Dick Malmlund, säkerhetschef vid Svensk handel.

I slutet av januari ska en kommissarie från polisen i Dalarna delta i ett möte med poliser från sex län som redan nu samarbetar med utbyte av underrättelser och hjälps åt vid större insatser, bland annat för att bekämpa grov kriminalitet.

- Vi har fått föreskrifter om hur man arbetar med "snattefon". Justitieombudsmannen har synpunkter på rättssäkerheten, men lagrådet som nu studerat arbetsmetoden anser att JO har fel. Det kan ju bli så att poliser i Falun eller Borlänge får bemanna en "snattefon" som betjänar sex län. Eller kanske vara med och ta hand om telefonförhör från hela landet, säger Anders Pettersson, chef för länskriminaljouren i Dalarna.

Enligt Svensk handel ska även misstänkta snattare kunna förhöras direkt via telefon från butiken där de blivit gripna. Men det kräver att det finns speciella utrymmen där polisförhör kan hållas ostört.

Under förhöret ska ingen av de som varit med om gripandet vara närvarande.

- Vi anser att rättssäkerheten kommer att fungera, säger Dick Malmlund.

KÄLLA: SVENSK HANDEL BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons