Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen JO-anmäld

Annons

Det var vid niotiden på tisdagsförmiddagen den 2 november 1999 som en stor polisstyrka samlades utanför polisstationen i Hedemora.

Spanare från mc-kommissionen vid länskriminalen i Stockholm och kriminalen i Avesta slog sedan till mot flera lokaler och fastigheter i Hedemora kommun.

Vid husrannsakan greps en 34-årig man från Långshyttan som misstänkt för en stöld i Stockholm av en Harley Davidson. Den stulna motorcykeln var värderad till en kvarts miljon kronor.

Eftersom det var en motor-cykel som är mycket populär inom kriminella motorcykelkretsar som blivit stulen, kopplades mc-kommissionen vid länskriminalen in på fallet direkt efter att anmälan kom in till polisen i Stockholm.

- Det var efter vissa efterforskningar vi hamnade i Hedemora. Vi har genomfört spaning. Jag kan inte gå in på hur det gått till, kan bara bekräfta att en man är gripen. Han är från Hedemora och vi kan väl säga att han är mellan 25 och 30 år gammal, sade chefen för mc-kommissionen vid länskriminalen i Stockholm till tidningen efter tillslaget.

En åklagare i Stockholm anhöll mannen som senare häktades vid Stockholms tingsrätt.

Under polisförhören började mannen göra medgivanden om att han varit inblandad i stölden.

Det visade sig att det var den kände artisten Mauro Scoccos motorcykel som blivit stulen.

Drygt två år efter husrannsakan mot en lokal i Hedemora har föreningens företrädare nu JO-anmält polisen.

"Vi skulle vilja veta på vilka grunder husrannsakan gjordes hos oss av mc-kommissionen. Vi har försökt att via polis få tillgång till förundersökningsprotokoll, men får till svar att de inte finns och att vi inte har rätt att se dem", skriver föreningen.

Tidningen har utelämnat föreningens namn, fastighetens namn och namnen på tre spanare som var med om tillslaget i november 1999. Vi tog i går kontakt med flera av dem som deltog i operationen i Hedemora för att få en kommentar till att polisen nu blivit JO-anmäld, och lyckades få tag i en av poliserna.

- Klubben har ringt vår kommissarie, men blev hänvisade till JO.

- Om JO släpper det hemliga materialet så blir det offentligt att vi hittade så många föremål i klubblokalen att åklagaren inledde en förundersökning. Den lades senare ned, men vi löste stölden av artisten Mauro Scoccos motorcykel, säger en av spanarna som i dag har en annan befattning.

Tidningen sökte i går företrädare för föreningen i Hedemora utan att få kontakt.

BÖRJE GUSTAFSON

Mer läsning

Annons