Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen får vite på 60 000 kronor för dålig arbetsmiljö

Polismyndigheten får böta 60 000 kronor på grund av orimligt hög arbetsbelastning för de anställda inom polisområde Dalarna, det framgår av en dom från förvaltningsrätten.

Annons

Arbetsmiljöverket har ansökt hos förvaltningsrätten om ett utdömande av ett vite på 60 000 kronor mot Polismyndigheten. Arbetsmiljöverket har tidigare hotat med ett vite på 100 00 kronor om myndigheten inte innan den 31 januari 2016 vidtog åtgärder för att komma till bukt med brister i arbetsmiljön.

Bristerna bestod bland annat av hög arbetsbelastning inom polisen i Dalarna. När Arbetsmiljöverket gjorde ett uppföljningsbesök hos polisen den 23 februari 2016 så kunde man konstatera att bristerna endast delvis åtgärdats.

När det gällde punkten med hög arbetsbelastning var flera brister inte åtgärdade under uppföljningsbesöket, bland annat när det gällde förtydligande av vilka arbetsuppgifter som ska prioriteras vid hög arbetsbelastning.

Även brister som handlade om hundförarnas arbetsförhållanden och arbetsförhållandena vid ensamarbete kvarstod.

Förvaltningsrätten skriver i domen att man anser det klarlagt att "myndigheten inte har efterföljt föreläggandet i sin helhet inom föreskriven tid", och det finns därför grund för att döma ut vite på 60 000 kronor till Polismyndigheten.

Polismyndigheten har ålagts att yttra sig inför domen, men har inte gjort det.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons