Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen bör styras lokalt

Annons

Vi vill att polisen i Dalarna ska ha en bättre lokal förankring än vad dagens länspolisledning och länspolisstyrelse styr mot. Nedläggningen av polisstationerna i Säter, Gagnef, Smedjebacken och Orsa har medfört att kommuninvånarna upplever att laglösheten breder ut sig. Kommunledningarna får krav på sig att göra något åt situationen vilket med nuvarande polisstyrning är mycket svårt.

Polisverksamheten befinner sig under kontinuerlig omorganisation och någon arbetsro med tillräckliga resurser kan aldrig skapas. Underbemanningen medför tidvis att endast akuta ärende med anhållna personer utreds. Allt annat läggs på hög och avskrivs ofta. Att känslan av laglöshet breder ut sig är inget att förvånas över.

Länspolisledningen har nu ett nytt organisationsförslag där en ny ledningsnivå införs mellan länspolismästaren och närpolisområdena. Det innebär att all utredningsverksamhet läggs på en länskriminalchef.

Den lokala samordningschefen kommer inte att ha något ledningsansvar för utredningsverksamheten. Det kommer att märkas speciellt i Avesta och Ludvika. Där har man inte någon definierad utredningsgrupp utan styrkan arbetar med alla förekommande uppgifter.

Det innebär en tudelning av personalstyrkan, samt en länsstyrning av en avsevärd del av personalen.

Varför ska man frivilligt införa en friktionsyta mellan utryckning och utredning? Det är samma kriminella person man har att göra med och delat områdesansvar är aldrig lyckat enligt vår erfarenhet.

När det gäller utryckningsverksamheten ska den också få en länschef, men där kommer den dagliga verksamheten att ledas i respektive område. Utredaren har uppenbarligen insett att en länsstyrning av den operativa utryckningsverksamheten inte kommer att accepteras av medborgarna.

Vi anser att polisverksamheten i Dalarna kan fungera bättre om de lokala polischeferna får tillbaka sitt fulla operativa ansvar för utredning och utryckningsverksamhet.

Länspolisstyrelsen måste agera mer kraftfullt om det ska vara meningsfullt för centerpartiet att delta i detta styrelsearbete. Vi accepterar inte att medborgarnas upplevelse av trygghet urholkas allt mer.

Det finns län där större förtroende finns mellan politiker och polisledning än i Dalarna. Socialdemokraterna som ansvarar för för polisens bemanning och verksamhet har uppenbarligen inte tagit medborgarnas upplevelse av otrygghet på allvar.

ANDERS AHLGRENKS-ORDF GAGNEFSVEN-GUNNAR HÅKANSONKS-ORDF SÄTERLENA REYIER-INGMANLEDAMOT LÄNSPOLISSTYRELSENGUN DRUGGEKS-ORDF HEDEMORAGUNILLA BERGLUNDVICE KS-ORDF AVESTA

Mer läsning

Annons