Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polischef omkom i helikopterolycka

Annons

Haverikommissionen började på tisdagen granska resterna av den polishelikopter som tidigare på dagen störtade i skogarna vid Sisjön i Göteborg.

En polisman dog och tre skadades. En av dem allvarligt.

Själva orsaken till olyckan dröjer det länge innan kommissionen säger något om. Elinder hopas att utredningen ska vara klar inom ett år.

Tisdagens olycka inträffade under en övning med helikopter och polisens piketstyrka i Göteborg. Det var inget märkligt eller speciellt farligt med övningen enligt de uppgifter som fanns på tisdagen.

Piloten skulle med helikoptern landsätta tre piketpoliser i terrängen. Det sker genom att helikoptern antingen landar eller också att den hänger i luften bara någon decimeter ovanför marken.

Det är en vanlig manöver för en rutinerad pilot och det var en sådan som satt vid spakarna den här dagen. Helikoptern flögs av Tord Andersson, 42 år och chef för polisflyget i Säve. Det var Andersson som omkom vid kraschen.

På marken fanns sexton andra polismän förutom de som satt i helikoptern. De var spridda över området, men enligt polisens talesman Thomas Fuxborg så var en del ganska nära själva olyckan.

De och andra eventuella vittnen ska höras av kommissionen under onsdagen.

Då ska man också placera ut poliserna i terrängen på de platser de fanns på när olyckan hände. Allt för att Haverikommissionen ska få ett så detaljerat underlag som möjligt att arbeta med.

Henrik Elinder försökte vid presskonferensen med hjälp av en liten röd modellhelikopter visa hur olycksförloppet varit, enligt de uppgifter man fått fram så långt.

Helikoptern dalade i betydligt högre fart än vanligt landningshastighet och så småningom slog den hårt i marken med stjärtpartiet, sedan med vänster landningsställ.

Efter det har helikoptern sannolikt slagit i med nosen och sedan tumlat över på rygg och därefter rullat varv efter varv hundra meter i terrängen. Kabinen slogs sönder i smådelar.

I helikoptern fanns ingen så kallad svart låda med datainformation om flygningen. Däremot finns det på motorerna speciella dataenheter som lagrar information vad som händer rent tekniskt.

Enligt uppgift föll några av de fyra i helikoptern ur under olycksförloppet.

Den svårast skadade av de tre vårdas på intensivvårdsavdelningen på Sahlgrenska sjukhuset. Tillståndet är allvarligt men stabilt. De två andra har mindre allvarliga skador, men ändå så svåra att de får stanna på sjukhus.

TT

Mer läsning

Annons