Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisario vädjar i FN om Västsahara

Annons

Rebellrörelsen Polisarios ledare vädjar till FN:s generalsekreterare om "snabb avkolonialisering" av Västsahara, som grannlandet Marocko annekterat.

Polisarioledaren Mohamed Abdelaziz mötte Ban Ki-Moon på torsdagen och berättade om deras samtalet vid en presskonferens.

Rebelledaren tog också upp med Ban den "mycket explosiva människorättssituationen" i Västsahara. Abdelaziz begärde att frågorna om de mänskliga rättigheterna blir ett ytterligare uppdrag för FN-organet Minurso, vars 479 medarbetare har som uppgift att genomföra en folkomröstning om områdets framtid.

Abdelaziz fördömde Marocko för att landet förvägrar Sahrawifolket i Västsahara dess rätt till självstyre och "försöker åstadkomma ett fullbordat faktum som leder till mycket farliga konsekvenser".

Marockos premiärminister Driss Jettou lade i februari fram en plan för självstyre i Västsahara - fast med överhögheten över området i Rabat. Planen väntas presenteras i FN under april.

Polisario har förkastat Rabats plan och har i stället begärt att den sedan många år beslutade folkomröstningen genomförs under FN:s ledning, en begäran som Abdelaziz upprepade i FN.

FN:s människorättskommission UNHCHR rapporterade i februari "oroande" förhållanden, men Rabat förkastade rapporten som "snedvriden" av Polisario och Algeriet som stöder rebellrörelsen.

FN har inte godkänt Marockos överhöghet över Västsahara utan krävt att befolkning där får avgöra områdets framtid.

Västsahara var tidigare en spansk koloni men spanjorerna överlämnade den till Marocko och Mauretanien 1976. Polisario inledde ett krig mot de nya makthavarna och 1979 gav Mauretanien upp sin del av området.

Kriget mot Marocko fortsatte dock till 1991 då FN medlade fram en fredsplan och ett beslut om folkomröstning. Omröstningen har inte genomförts på grund av oenighet om vem som har rösträtt och under tiden har Marocko befäst sitt grepp över stora delar av Västsahara. Rabat gav till exempel i fjol EU fiskerättigheter på vatten utanför Västsahara.

TT

Mer läsning

Annons