Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis redo för indisk proteststrejk

Annons

Myndigheterna i östra Indien har skärpt säkerheten inför den strejk som maoistiska rebeller utlyst till på tisdagen, säger polisen i Calcutta.

Strejken är en protest mot att minst 14 människor sköts ihjäl i byn Nandigram i delstaten Västbengalen i förra veckan, då de demonstrerade mot planer på att inrätta en industrizon i området.

Hundratals poliser har mobiliserats inför aktionen och halvmilitära förband ligger beredda att gripa in i de områden där maoisterna är aktiva och har manat till strejk.

Pådraget gäller de tre östliga delstaterna Orissa, Jharkhand och Västbengalen samt Chhattisgarh i centrala Indien.

"Folk måste inse faktum att regeringarna i dessa delstater är imperialistagenter och att deras folkfientliga verksamhet måste bekämpas", hette det i ett meddelande från maoisterna i Orissa.

Efter omfattande protester mot dödsskotten i Nandigram och mot projektplanerna beslöt Västbengalens kommunistledda regering i lördags att skrinlägga en planerad industrizon på jordbruksmark. Det var tänkt att kemiföretag skulle få etablera sig i en ny lågskattezon där.

Men den federala regeringen i New Delhi står fast vid idén att inrätta sådana zoner på andra håll i Indien, sade handelsminister Kamal Nath i en tv-intervju. Maoiststödda organisationer runtom i landet har hotat att försöka stoppa dessa tilltänkta zoner med våld.

TT

Mer läsning

Annons