Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis i alla Dalarnas kommuner

Annons

Den sista mätningen av antalet anställda poliser är från 16 november 2005 och ger vid handen att det finns 400 poliser att tillgå netto i Dalarna. Brutto har vi 472 poliser, men 64 av dessa är tjänstlediga för till exempel FN-tjänst, är barnlediga eller långtidssjuka.

Om man sedan räknar bort åtta instruktörer, så finns det summa summarum 400 poliser att tillgå. Siffran för civilanställda är netto 104 personer. Bruttosiffran för civilanställda är 121, plus åtta lokalvårdare.

Justitieminister Bodström har helt fel när han påstår att Dalarna har 616 poliser och civilanställda. Inte ens om man utgår från bruttosiffrorna så stämmer de siffror Bodström uppger. Det ligger naturligtvis i Bodströms intresse att skönmåla siffrorna. Det är ju valår i år.

Verkligheten är den att polisen har stora problem eftersom det fattas poliser nästan överallt. Det här går naturligtvis ut över verksamheten. I Borlänge, som är värst brottsbelastat, ska det finnas 35 poliser i yttre tjänst, men den verkliga siffran är 23. I utredningsverksamheten är det brutto 29 poliser men i verkligheten finns 24 att tillgå.

Det behövs cirka 30 nya poliser till Dalarna för att få verksamheten att fungera fullt ut. Under de närmsta åren kommer pensionsavgångar att innebära problem om inte nya kan ersätta dem som går i pension.

Nu handlar det inte bara om att anställa fler poliser. Staten och din regering måste också prioritera polisverksamhet. För att kunna anställa de 30 poliser vi behöver så måste vi också få en budget som medger det.

Dalarna är ett län med stora avstånd och det är därför viktigt att vi har polis stationerad i hela Dalarna. Därför ska det vara en station i varje kommun som polisen utgår ifrån.

Medborgarna kräver att betydligt fler brott än i dag uppklaras och brottslingarna lagförs. Det har justitieminister Bodström inte kunnat bidra till. Bättre utrustning och utbildning behövs, men glöm inte skicka med pengar till det.

Kommuninvånarna i Dalarna vill ha polis i alla kommuner. Mitt parti, moderaterna, kommer att se till att det blir så, om vi får väljarnas mandat. Sammantaget föreslår moderaterna en resursförstärkning till rättsväsendet med 1,6 miljarder kronor utöver regeringens förslag.

ULLA OLSSON (M) VICE ORDFÖRANDE POLISSTYRELSEN I DALARNA

Mer läsning

Annons