Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis grep 170 i marsch mot Putin

Annons

Led på led av kravallpoliser lyckades omintetgöra en demonstration mot president Putin i Moskva. 170 personer greps, bland dem förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov och förre premiärministern Michail Kasianov.

Drygt 40 av de gripna hölls kvar hos polisen, sade Marija Gaidar, ledare för ungdomsavdelningen i rörelsen Da (Ja), rapporterar nyhetsbyrån Interfax. Kasparovs advokat Karina Moskalenko sade att denne fördes vidare till domstol.

Marschen skulle ha gått från Pusjkintorget i hjärtat av Moskva till Turgenjevplatsen. Myndigheterna hade förbjudit den.

Samtidigt beredde sig Putinanhängarna i Enade Ryssland att hålla en stöddemonstration i Sparvbergen, ett grönområde på andra sidan Moskvafloden.

Det andra Ryssland, en bred allians av Putinmotståndare, anklagar presidenten för att strypa demokratin.

Kremls anhängare hävdar å sin sida att Det andra Ryssland försöker undergräva stabiliteten i Ryssland inför presidentvalet 2008.

Över 2|500 poliser spärrade vägen för Kasianov, Kasparov och andra. Polisen uppgav att 170 personer greps.

Det andra Ryssland har begränsat inflytande. Enkäter visar att Putin har mycket brett stöd: han får äran av Rysslands ekonomiska uppsving och stabilitet.

Rysk tv rapporterade i fredags utförligt om den rike exilryssen Boris Berezovskijs hot att störta Putin. Tv rapporterade också om en motion i parlamentet där USA anklagas för att hjälpa extremistgrupper att skapa oro.

Polisen grep också ett tiotal utländska journalister, bland andra fyra Reutersfotografer, som senare släpptes.

Interfax återgav uttalanden från människorättsgrupper som fördömde polisaktionen.

USA-baserade Human Rights Watch rapporterade att polisen tillgrep onödigt våld.

Moskvas borgmästare Jurij Luzjkov sade till journalister att Moskvas förvaltning har tillåtit flera möten både för och emot regeringen. Men de får inte hållas i centrum, betonade han.

TT

Mer läsning

Annons