Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis förskingrade polisens pengar

Annons

Polisinspektören sålde polisens nya telefoner till sina kollegor och annonserade om försäljningen på sin egen arbetsplats i polishuset.

I dag dömdes han till fängelse i ett år och fyra månader för bland annat grov förskingring.

Polisinspektören var materialförvaltare och skötte Västerortspolisens inköp av mobiltelefoner och abonnemang av en firma i Solna. Han var skyldig att redovisa alla inköp och tecknade telefonabonnemang till polismyndigheten.

Under åren 2000-2005 träffade han abonnemangsavtal som berättigade Västerortspolisen till så kallade gratistelefoner. Men dessa telefoner redovisade aldrig polisinspektören och de delades heller aldrig ut till personalen. I stället sålde han telefonerna och ett stort antal telefonkort till sina kollegor och deras anhöriga för omkring 414 000 kronor. Pengarna stoppade han i egen ficka.

Försäljningen skedde i polishuset i Solna där polisinspektören annonserade om verksamheten under firmanamnet James Bonds mobil och elfirma. Svindeln upptäcktes i samband med att Solnaföretaget bytte ägare. De nya ägarna reagerade på att polismannen hämtade ut telefonkort trots att myndigheten hade abonnemang.

TT

Mer läsning

Annons