Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis dömd för bomber i Bombay

Annons

Nu faller domarna för bombdåden i Bombay 1993. På tisdagen fick en polis livstids fängelse för att mot mutor ha släppt igenom en lastbil med sprängmedel.

Sedan i fredags har 17 av de 100 som anklagas för delaktighet i dåden fått sina domar. Resten kommer att dömas inom de närmaste veckorna.

Det har gått 14 år sedan en serie bomber exploderade runt om i Bombay. Börshuset, det statliga flygbolagets kontor, en biograf och en marknad var några av de platser där bomberna briserade och lämnade 257 döda och 700 skadade. Bombdåden utfördes av stadens muslimska maffia, tror polisen, och var en hämnd för den hinduiska mobb som några månader tidigare bränt och slagit ihjäl över 2|000 människor, de flesta muslimer i slummen. Bomberna tros också vara vedergällning för att hinduiska aktivister rivit en gammal moské i Nordindien i december 1992.

Maffialedaren Dawood Ibrahim, som misstänks ha organiserat dåden, är ännu inte gripen och tros gömma sig i Pakistan.

Anklagad för inblandning är också Bollywoodfilmstjärnan Sanjay Dutt, som just nu befinner sig fri mot borgen efter mer än ett år i fängelse. Han anklagas för innehav av vapen som tillhörde bombmännen.

TT

Mer läsning

Annons