Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis blockerar protest i Petersburg

Annons

Hundratals kravallpoliser i S:t Petersburg stod på söndagen beredda att stoppa en ny protestdemonstration mot Putin.

Medlemmar av den halvmilitära styrkan Omon omringade torget i S:t Petersburg där oppositionen skulle försöka att samlas på morgonen. Fler poliser väntade i täckta lastbilar.

Trafiken spärrades av på gatorna runtomkring och mobiltelefoner fungerade inte.

En aktivist sade till radiostationen Moskvas eko att hon och nio andra greps då de kom med tåg till S:t Petersburg för att delta i demonstrationen. Detta förnekades dock av polis enligt den ryska nyhetsbyrån Interfax.

Oppositionsalliansen Det andra Ryssland har planerat att marschera till borgmästarens kansli. S:t Petersburgs myndigheter har tillåtit demonstrationen på torget men inte marschen därifrån.

Organisatörerna sade att demonstrationen skulle inledas klockan tolv lokal tid (tio svensk tid). Det fanns få tecken på att demonstranter börjat anlända innan dess.

En av de få som kom tidigt var en 58-årig man.

I går greps enligt polisen 170 demonstranter i Moskva, bland dem förre schackvärldsmästaren Garri Kasparov. Demonstrationen var tänkt att gå från Pusjkintorget mitt i Moskva till Turgenjevplatsen. Mötet på Pusjkintorget hade inte fått officiellt tillstånd med motiveringen att det inte borde hållas mitt i staden.

Det andra Ryssland protesterar mot vad de ser som president Vladimir Putins strypning av demokratin. Putin har dock enligt både enkäter och västbedömare ett mycket omfattande stöd tack vare en förbättrad ekonomi och en lugn samhällsutveckling.

Demonstrationen stoppades av 9|000 poliser och soldater.

TT

Mer läsning

Annons