Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polhem var först med gör-det-själv

Annons

Det tycker Gunhild Roos som jobbar för stiftelsen Husbyringen och Hans Dahlfors på Polhemsstiftelsen.

- Lyssna själv. Stillheten är viktig för att vi människor ska kunna njuta av tillvaron, säger Hans när vi träffas på Stora Herrgården i Stjärnsund, som återinvigdes 2003.

Den kompletta herrgårdsmiljön är den enda i Dalarna. De flesta av de gamla brukslängorna i samhället står kvar på rad, prydligheten skapar ett lugn, som en bild i en inredningstidning där böckerna bildar en rät linje i bokhyllan och mattans fransar är kammade. Kiosken sticker av med brokiga markiser, men är även den ett populärt utflyktsmål för mc-folket.

- Samhället dog vid rätt tidpunkt, i mitten av 40-talet när järnbruket flyttade till Långshyttan. Och senare försvann sågen till kusten, säger Hans Dalfors.

Törnrosasömnen räddade Stjärnsund från rivningar och nybyggen. Gunhild Roos berättar om tanten som emigrerat till Kanada och som förra sommaren kom tillbaka efter 60-70 år.

- Jag känner igen mig, sade hon på bruten svenska.

I dammen speglar sig vita hus och kanadagäss. Det åtta meter höga vattenfall som en gång lockade Christopher Polhem till platsen är dock kulverterat och göder ett minikraftverk.

Chistopher Polhem som levde mellan 1661 och 1751 var en dåtida konsult. Han reste mycket, uppfann och konstruerade. I Stjärnsund byggde han upp en industri för att vidareförädla järnet till allehanda nyttiga bruksföremål.

Han var före bilkungen Ford med löpande band-principen. I Polhems smedja drev ett stort vattenhjul 18 små hammare och arbetarna hade specialiserade uppgifter.

Han var också före Ikea-Kamprad med gör-det-själv. Polhem levererade nämligen sina ur som byggsatser. Dem var han känd för, liksom låsen.

Framsynt var han, och brukade själv säga att han var född i fel århundrade. En påfrestande arbetsgivare eftersom han hela tiden testade nya idéer.

I Polhemsmuseet drömmer Gunhild Roos om att bli av med bruna vävtapeter och finstilta skyltar. Det syns på inredningen och museipedagogiken att Husbyringen fyller 35 i år.

- Finns det en guide med så fungerar utställningen bra, men annars är den lite svår, säger Gunhild.

Här kan man skåda allt från automatiska stekvändare till kjolvärmare. Här finns också några av de 80-90 modeller som kallas Polhems mekaniska alfabet. Konsten var att överföra vattenhjulets cirkel till ett otal andra rörelser, det fixade han bland annat genom att använda kardanaxeln.

Polhems Stjärnsund brann 1737, men brukspatronen Reynhold Galle återskapade miljöerna. Stora Herrgården byggdes 1779, den förföll och möglade, men räddades genom länsstyrelsens bidrag och EU-pengar och stod nyrustad för två år sedan.

Det kostade 16 miljoner och de 16 rummen tar oss tillbaka genom århundradena: Herrskapet hade det fint med väggmålningar, handtryckta tapeter, söderfönster och rum i fil. Nu bjuds servering sommartid, guidade turer och dramatiserade visningar.

RAGNA FAHLANDER

Mer läsning

Annons