Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polen går mot regeringskris

Annons

Polen riskerar en regeringskris sedan vice premiärminister Andrzej Lepper fått sparken. Premiärministern säger att han inte fruktar nyval.

President Lech Kaczynski avskedade på måndagen Lepper på begäran av sin tvillingbror, premiärminister Jaroslaw Kaczynski. Lepper har varit jordbruksminister och är ledare för det populistiska partiet Självförsvar, som nu säger att det lämnar regeringen. Avhoppet innebär att premiärminister Kaczynski kan få svårt att behålla majoriteten i parlamentet.

Premiärminister Kaczynski sade på måndagen att Självförsvar är välkommet att stanna i koalitionen men att nyval annars väntar:

Enligt honom kan nyval hållas i höst eller i början på nästa år.

Lepper meddelade direkt efter avskedandet att hans parti Självförsvar inte tänkte bli kvar i den styrande koalitionen, rapporterar Reuters.

Sent på kvällen meddelade oppositionen att den på tisdagen kommer att begära misstroendevotum mot regeringen.

Beslutet om avsked ska vara kopplat till ett omfattande korruptionsärende på hög nivå, som avslöjats av den nationella myndigheten mot korruption. Lepper har även varit i blåsväder förr.

Han sparkades också i höstas efter oenigheter om budgeten men togs till nåder efter en tre veckors politisk kris och för att försöka undvika nyval. I december 2006 krävde oppositionen hans avgång sedan han anklagats för sexuella trakasserier.

Skälet var att han och en kollega skulle ha tvingat en ensamstående tvåbarnsmor som sökte arbete att ha sex med dem i utbyte mot jobbet, och sedan i utbyte mot att hon skulle få behålla det. Kvinnan såg inget annat val för sin försörjning men berättade senare historien i en intervju i tidningen Gazeta Wyborcza.

Vid den tidpunkten lovade oppositionen att vara tillmötesgående mot en eventuell minoritetsregering om Lepper sparkades.

TT

Mer läsning

Annons