Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plusjobben på ingång

Annons

- Men jobben gäller all offentlig förvaltning, alltså även arbetsuppgifter inom stat och landsting, påpekar Inger Nyström, tillförordnad personalchef i Ludvika.

Utifrån det perspektivet lägger inte grannkommunerna beslag på samtliga platser. I Smedjebacken sätts taket vid 35 platser och i Ludvika vid 60. Resterande får statliga inrättningar som polisen och försäkringskassan, och landstingsverksamheterna ta hand om.

Beskedet om hur platserna fördelas över landet kom dock sent på året. Därför har ingen i Västerbergslagen ännu fått ett plusjobb.

Förhandlingschefen Åke Jansson, som ansvarar för personalavdelningen i Smedjebacken, räknar med att de första 15 platserna kan vara tillsatta i slutet på månaden.

Inger Nyström räknar för sin del med att ha klart med de första plusjobbarna i början på februari.

Plusjobben ska inte blandas samman med tidigare års "bokstavsåtgärder". Bland annat får den som tilldelas en plats avtalsenlig lön som styrs av den enskildes utbildningsnivå och tidigare erfarenheter.

Den statliga ersättningen uppgår till maximalt 14700 kronor per person och månad.

Såväl i Smedjebacken som i Ludvika räknar man dock med att kommunerna får lov att skjuta till en del slantar.

- För vår del har vi individuell lönesättningen, men vår lägstalön är 14500 i dag. Med stor sannolikhet kommer lönerna att överstiga den ersättning kommunen får, tror Inger Nyström.

Hon nämner som exempel att räcker med att plusjobbaren har utbildning och minst ett års erfarenhet så blir minilönen 15000 kronor i månaden.

- Vi har inte gått igenom listorna med långtidsarbetslösa än. Men vi räknar med att det finns många äldre med lång erfarenhet.

Läget är ungefär densamma i Smedjebacken. Till skillnad mot Ludvika har man dock stökat undan formaliteterna med det största facket i sammanhanget, Skaf.

- Vi träffade ett avtal med kommunal redan i december, så det vi har kvar är ordna avtalet med arbetsförmedlingen, förklarar Åke Jansson.

Vad gäller arbetsuppgifterna finns det en grundregel, de får inte konkurrera med ordinarie jobb.

-Det blir inga jobb hos oss inom vården och omsorgen. Däremot har vi fått en del önskemål från skolorna om att de vill ha "hustomtar".

- Det betyder att dessa får syssla med lite enklare vaktmästarsysslor, sådant som inte hinns med i vanliga fall.

Åke Jansson nämner att bland de långtidsarbetslösa finns även några som haft särskilt svårt att komma in på arbetsmarknaden.

-Därför ordnar vi platser åt dom uppe på Komhall.

I Ludvika blir upplägget liknande. Inger Nyström betonar dock vikten av att arbetsuppgifterna blir meningsfulla och i en del fall också kompetenshöjande.

- Det ska inte handla om att hänga upp gardiner eller byta glödlampor, utan mer kvalificerade uppgifter.

Vården/omsorgen, skolan/barnomsorgen och tekniska avdelningen blir de tre stora plusområdena.

-Men det kan eventuellt även bli någon eller några administrativa platser.

Tilläggas kan att plusjobben gäller i två år, men ger inte rätt till en ny a-kasseperiod.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons