Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Plusjobben är bara valfläsk"

Annons

Plusjobben, som ingår i regeringens senaste jobbpaket, är jobb inom bland annat stat, kommun och landsting. De subventioneras till övervägande del av arbetsförmedlingen och är reserverade för personer som varit inskrivna på arbetsförmedlingen i minst två år. Plusjobben får inte ersätta ordinarie arbetskraft och arbetsuppgifter.

I dagsläget är 149 plusjobb tillsatta i länet enligt Jan Sundqvist på Arbetsmarknadsverket.

-Tanken är att 700 platser ska vara tillsatta i juli, säger han.

Plusjobben varar i två år. Avsikten är att den anställda ska övergå till en ordinarie anställning efteråt. Det är dock inget krav.

Många är kritiska till plusjobben.

- De är bara konstgjord andning för att förbättra statistiken, säger en kvinna som vill vara anonym.

Som långtidsarbetslös kallades hon nyligen till arbetsförmedlingen i Borlänge för en informationsträff om plusjobb. Det handlade om 15 platser som arrestantvakter hos polisen. Tjänster som polisen i dag köper in.

- Meningen är att plusjobben ska vara en extra resurs, inte som i det här fallet ersätta arbetskraft som redan finns, säger hon.

Hon tycker att plusjobben är ett sätt för arbetsgivarna att utnyttja gratis arbetskraft.

-Under två år ska man utnyttjas till max. Sedan är man garanterat tillbaka i arbetslösheten igen. Men det struntar politikerna i nu. Det är ju val i år, det här är bara valfläsk.

Hon är också kritisk till arbetsförmedlingens sätt att arbeta.

-Det var väldigt dålig stämning på informationsmötet. Alla var där under hot om att förlora sin ersättning. Många var oroliga för att de skulle tvingas jobba som arrestantvakter med allt vad det innebär.

-Handläggarna ser ned på oss arbetslösa. De pratar till oss som om vi vore barn. Det framkallar en trots helt i onödan, säger hon.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons