Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plusjobb sjösatta i Ludviks kommun

Annons

Innan Karl-Erik Nauclér blev arbetslös jobbade han på stålverk. Det nya jobbet på Milan är av ett helt annat slag. Där har han dagligen att göra med människor.

- Jag tycker det är jätteroligt, säger han. Det finns omkring 70 lägenheter här, så ingen dag är den andra lik.

I tio års tid har han sökt jobb, deltagit i komvuxutbildningar och gjort praktik. Som ensamstående förälder med fem barn hemma var han tacksam när arbetsförmedlingen hörde av sig om ett så kallat plusjobb - en möjlighet som endast erbjuds människor som varit arbetslösa i minst två år.

- Från början var det tänkt att jag skulle jobba hos polisen i Ludvika, men eftersom jag saknar körkort för personbil blev det inget av. Då ringde de och frågade om jag kunde tänka mig att vara på Milan i stället.

Nu har Karl-Erik Nauclér varit där i tre månader. Och han trivs. Nästan bättre än på sitt förra jobb.

- Om jag fick välja mellan ett vårdjobb och ett industrijobb med samma lön skulle jag välja vårdjobbet, säger han.

Till stor del beror detta på just människorna, förklarar han vidare. Som plusanställd får Karl-Erik Nauclér inte ha samma sysslor som den ordinarie vårdpersonalen, men även genom lättare vaktmästaruppgifter kommer han nära de boende på Milan.

Halv åtta varje morgon är han på plats i matsalen, där han ser till att allt är i ordning. Sedan följer dagen med allt vad det innebär av att promenera med de boende till lasarettet, hjälpa dem att byta en glödlampa eller vattna deras blommor. Samt att prata med dem, kort och gott.

- Jag fyller helt klart en social funktion. Dessutom tror jag att det är bra att jag är man. Både personalen och de boende består till största del av kvinnor.

I två år får Karl-Erik Nauclér stanna på Milan. Det är så länge som en plusanställning gäller. Under den tiden är tanken att han ska hitta ett ordinarie jobb. Han söker hela tiden och var åttonde vecka redovisar han sina försök för arbetsförmedlingen.

- Om jag får något jobb på annat håll så måste jag sluta på Milan. Jag har två veckors uppsägningstid, säger han.

- Men förhoppningsvis blir det någon ledig plats här, fortsätter han. Jag skulle gärna stanna kvar.

Karl-Erik Nauclér vet varken vilka eller hur många som har sökt plusjobb i Ludvika kommun. Heller inte varför just han blev uppringd för platsen på Milan. Han saknar tidigare erfarenhet av vården.

- När jag ansökte om plusjobb blev jag utfrågad om min personlighet, vad jag hade för intressen och vad jag kunde tänka mig att göra. Jag antar att det här jobbet passade in på mina svar.

- Kalle kom hit nu, ropar plötsligt en äldre dam som tröttnat på att spela yatzy utan sin yngre vän.

- Så där lät det minsann inte förut, skojar Karl-Erik Nauclér och reser sig genast upp.

Innan han lunkar i väg till den gamla damen tillägger han:

- I bland känns det jobbigt att försöka försörja fem barn med en månadslön på bara 15 000 kronor. Men det här är faktiskt värt det.

NINNA PRAGE

Mer läsning

Annons