Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plundring på Öraberget

Annons

Ludvikahem har i dag 35 inflyttningsklara lägenheter av 184 i Grängesberg. Kommunen förbereder rivning av ett par hus intill Spendrups.

Men det som spökar mest är alla herrelösa hus, kommunens skamfläckar.

I Grängesbergs gruvor bröts malm mellan 1366 och 1990. Grängesbergsbolaget var på 1950-talet ett av Sveriges största företag.

Under gruvornas storhetstid hade ett par tusen jobb i och kring gruvorna. Alla svarta fönster vittnar om hur mycket folk som bodde här.

Tore Karlsson i Grängesberg brukar rasta hunden genom Örabergsområdet, där fyra av husen saknar ägare:

- För några veckor sedan så stod det en grågrön Datsun utanför ett av husen. Jag kollade med vägverket och enligt registreringsnumret skulle det varit en ljusbrun Volvo 740. Det har börjat försvinna spisar och vitvaror ur husen.

-Jag har anmält detta till polisen men de verkar inte bry sig, säger Tore som varit inne och stängt dörrar och fönster.

NLT:s reportageteam gjorde en rundvandring, ett flertal dörrar har brytmärken, flera verandadörrar och fönster står öppna. Inne saknas en del grejer men inga tecken finns än på att husen har blivit tillhåll.

- Norrmän som bor i de andra husen har sett en grön skåpbil bland husen, den var registrerad i Kopparberg, berättar Tore Karlsson.

Efter tips om att det flyttat in hemlösa i det tomma före detta HSB-huset på Grotfallet på Väster åker NLT dit.

Grannar noterade igår öppna dörrar och fönster. Oro finns för att det stora huset ska bli ett tillhåll och förpesta tillvaron för omkringboende.

Också här brytmärken, trasiga fönster och öppna dörrar och fönster i flera våningar. Men ännu inga spår på bottenplan av husockupation.

På Källfallet ser husen i vart fall ordentligt tillbommade ut.

- Folk i Grängesberg har sådant tålamod, jag väntar fortfarande på en folkopinion. Fler borde höra av sig till kommunen om bekymren.

-Kommer en opinion så blir vi tvungna att göra något. Det finns ingen annan än kommunen att utkräva ansvar av, säger kommunchef Kalle Gustafson som konstaterar att det inte finns någon pågående diskussion om de herrelösa hus Geir Paulsen lämnade efter sig.

-Hans framfart har kostat kommunen en miljon, men vi har i vart fall fått hit Svensk Fritid som tagit över en del av Öraberget och förverkligar ursprungsidén.

- Källfallet kunde det nog hända något på om inte de kulturella bevarandeintressena var så stora, säger kommunchefen.

BO JOFFER

Mer läsning

Annons