Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pluggar - för skoj skull

/
  • Klubbens träffar ligger direkt efter skoltid för att det ska kännas enkelt att bara stanna kvar en stund i skolan.
  • Egzona Vitija går i trean på Naturvetenskapliga linjen. Hon är en av initiativtagarna till projektet och vill att pluggandet ska bli enklare och roligare.
  • Lotta Wåhlberg på Haraldsbogymnasiet var en av de som skrev upp sig som medlem i den nya föreningen
  • Första mötet lockade många nyfikna elever som både fick smörgåsar, tårta och chans att lösa olika matematiska problem.

Naturvetenskap behöver inte vara svårt och tråkigt. Speciellt inte om man pluggar tillsammans. Egzona Vitija går i trean på Naturvetenskapliga linjen på Haraldsbogymnasiet i Falun. Tillsammans med några vänner är hon ansvarig för "Science club", där elever hjälper elever att plugga. Nu hoppas de på fler medlemmar från andra skolor.

Annons

"Science club" har egentligen funnits i flera år. En klubb för skolans elever där de en gång i veckan kan komma och diskutera, plugga och fråga äldre elever om hjälp. Eller bara snacka och ha trevligt en stund.

– Man kan komma och plugga inför ett prov, eller om man vill göra sina läxor. Det viktiga är att vi gör det tillsammans, säger Egzona Vitija.

Det nya för i år är att "Science Club" har startat ett samarbete med Förbundet för unga forskare. De får nu ekonomiskt stöd och hoppas att i framtiden kunna ordna föreläsningar och andra aktiviteter. Science Club har blivit en förening men det är helt gratis att gå med, och man är bara med så ofta som man vill. Lotta Wåhlberg var en av de som skrev upp sig på medlemslistan under den första träffen i tisdags.

– Jag tycker att det är en bra grej, det är bra att det finns. Jag kommer nog gå någon gång ibland när jag känner att jag behöver.

Egzona Vitija vill nu att det här projektet ska spridas så att andra elever också kan få möjlighet att komma och träffas och plugga.

– Det vore kul om det kom elever från andra skolor också, de behöver heller inte gå någon naturvetenskaplig linje.

En del av syftet är att yngre elever ska få stöd och chans att fråga om hjälp av elever i högre klasser. De äldre eleverna har läst samma kurser och kan berätta lite om hur proven är uppbyggda och om det är något speciellt man behöver tänka på.

– Vill man inte komma hit och plugga är det helt okej, vi pratar och umgås också. Man behöver inte känna att man måste komma och bara plugga och att det ska vara helt tyst, berättar Dijedona Konjusha som också är en av initiativtagarna.

På nyinvigningen av Science club fanns det flera aktiviteter att delta i. Förutom den obligatoriska invigningstårtan kunde man prova på Rubriks kub, lösa mattekluringar på tavlan - samt att leka periodiska systemet.

– Vi ska ha en tävling där de som är med ska rabbla alla grundämnen de kan på fem minuter. Allt är egentligen naturvetenskap, vi kan till exempel kolla på godis och se vad det innehåller, berättar Dijedona.

Lina Frank går första året på NV-programmet på Haraldsboskolan. Hon har tidigare varit på några träffar och planerar att fortsätta gå.

– Jag pluggar bättre tillsammans med kompisar, är jag ensam går jag bara in på Facebook. Jag får mer gjort här.

Mer läsning

Annons