Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plogbil välte i viadukt

Annons

Den första olyckan inträffade i järnvägsviadukten i Häradsbygden, mellan Insjön och Leksand.

Ett plogbilsekipage bestående av två plogbilar körde vid 22-tiden på fredagskvällen längs riksväg 70 från Leksand mot Insjön. Den främre bilen röjde vägbanan och den bakomvarande röjde undan snömassorna från vägkanten.

Av någon anledning -möjligen ett hydraulikfel -hade flaket på den andra bilen gått upp.

-I mörkret och det ymniga snöfallet upptäckte föraren inte att det var uppe, berättar Niklas Karlsson, jourhavande arbetsledare vid Vägverket produktion.

Flaket tog i brobalken och av farten och kraften i sammanstötningen välte plogbilen. Den kanade mot skyddsräcket på den andra sidan av vägen och slet med sig delar av räcket.

Förarhytten blev illa tilltygad, men föraren kunde själv anropa kollegan i den framförvarande bilen och meddela vad som hade hänt.

Räddningstjänsten och polisen spärrade av riksvägen och dirigerade om trafiken via den gamla riksvägen genom Häradsbygden. Två bärgare, varav en tungbärgare rekvirerades, men bärgningsarbetet blev besvärligt och drog ut på tiden till morgontimmarna.

Strax efter midnatt inträffade ytterligare en olycka vid den södra avspärrningen, vid avtagsvägen till Häradsbygden. En personbil som kom från Insjöhållet uppmärksammade inte avspärrningen, trots att räddningspersonalen satt ut en olycksskylt med varningslampa och att vägen var blockerad av räddningsfordon med blåljus och varningsblinkers.

Personbilen kanade in i ett räddningsfordon och en polis, som med en handspade dirigerade trafiken, hann precis att hoppa undan. Personbilen fick bärgas från platsen och de två personer - på genomresa - som färdades i bilen undkom oskadda.

-Väglaget var besvärligt och siktförhållandena dåliga. Flera av våra andra snöröjningsfordon råkade ut för enklare avåkningar sedan de kommit för långt ut i vägkanten, berättar Niklas Karlsson.

Plogbilen, som drogs ut ur viadukten innan den lyftes upp på hjulen, fick omfattande skador och även brobalken skadades, vilket rapporterades till Banverket.

-Huvudsaken är att ingen människa skadades allvarligt, säger Niklas Karlsson och tillägger att det här är en natt han gärna vill glömma.

KENT OLSSON

Mer läsning

Annons