Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Platsbrist på praktiska program inför hösten

Annons


Är det för svårt att komma in på gymnasiet?

Söktrycket för att komma in på de praktiska programmen har varit hårt i år. Anja Dikman på elev- intagningen förklarar varför.

- Det är en ny tendens att allt fler söker till praktiska program. Dessutom har vi många sökande från grundskolan i år eftersom det föddes ovanligt mycket barn i början av 90-talet.

När konkurrensen hårdnar höjs betygsnivån. Det är lättare att skapa fler platser till de teoretiska programmen, eftersom det bara är att ställa in en stol till. De praktiska programmen däremot, kräver förberedelse. Det handlar om tillgång till maskiner och annat.

Gymnasieskolorna hade inte förväntat sig så många sökande. Men de planerar att utöka programmen till nästa år.

62 sökte Byggprogrammet som förstahandsval - 32 kom in. Liknande siffror på Elprogrammet: 48 sökte - 31 kom in. Siffrorna gäller de som är behöriga, alltså har godkänt i kärnämnena.

Annat är sig likt när man studerar siffrorna på antagna till gymnasiet. Till exempel består höstens etta på Fordons- programmet av 23 killar och en tjej. På Omvårdnadsprogrammet dominerar tjejerna med 25 mot fyra killar.

På de fyra estetlinjerna anas dock ett trendbrott. Där har tjejerna i flera år varit starkt överrepresenterade. Bland dansarna har de dominerat totalt, men i år finns två killar bland de intagna. Kan det vara så att tjejstämpeln håller på att tvättas bort från dansen?

MARIT FAHLANDER

Mer läsning

Annons