Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Platsbrist för gamla oroar

Annons

En ny lag trädde i kraft den 1 juli som ser strängare på att beviljade platser i särskilda boenden ska verkställas inom tre månader. Annars kan kommunen i värsta fall få böter.

Samtidigt ser regeringen allvarligare på bristen av särskilda boendeformer. I ett nytt direktiv kan man läsa att "väntetider snabbt kan medföra risker för att väsentliga delar av tryggheten och kvaliteten uteblir för den enskilde eller dennes anhöriga".

I Ludvika har 20 personer stått i kö mer än tre månader. Ytterligare 33 har stått i kö kortare tid.

Men problemet är tillfälligt, enligt Nils Nyström på vård- och omsorgsförvaltningen. Han tror och hoppas att platserna inom kort ska finnas tillgängliga.

- De som är över 80 år minskar i kommunen, till skillnad mot övriga landet. Vi har nått toppen på den kurvan.

I ett längre perspektiv säger statistiken att antalet platser i Ludvika räcker till. Cirka 350 personer dör varje år, varav 200 finns i kommunens boenden. Det betyder att mellan 15 och 20 platser blir lediga varje månad i snitt.

De senaste månaderna har de lediga platserna varit betydligt färre. I juni kunde förvaltningen bara fördela ut sex lediga bostäder.

- Det är inte så dramatiskt. Nästa månad kan det komma många tomma platser. Men för enskilda kan det vara jobbigt och det är väl därför regeringen sätter press.

- Man kan mixtra med siffrorna genom att sätta personer i andra boenden, men vi tycker att det är bättre att vara ärliga, säger Nyström.

Han förklarar också att Ludvika har en hög platstäthet i förhållande till övriga länet.

- Och våra äldreboenden har hög standard efter att ha blivit ombyggda på 90-talet.

ANDREAS EMANUELSSON

Mer läsning

Annons