Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planerar bilmuseum

Annons

I dagsläget finns det enbart i Orsa och Mora ett 80-tal bilar vinterförvarade i olika lokaler.

- Oftast står bilarna där, utan möjlighet för ägaren att jobba med bilen, eller för andra intresserade att titta på den, säger Dag Käck.

Lösningen, som Custom Car Club kommit fram till, är att skapa ett museum där besökaren kan se arbetet med att renovera en bil, samtidigt som det finns färdigrenoverade exemplar i lokalen.

För att utveckla idén har klubben fått 15 000 kronor i EU-bidrag.

- Vad vi kommit fram till är att det inte finns något existerande museum av det här slaget, vare sig i Sverige, Europa eller någon annanstans i världen, säger Dag Käck.

- Det finns garage där man kan se hur bilar renoveras, men inte i mer ordnade och organiserade former. Det finns också ett antal muséer runt om i världen som ställer ut bilar och som även visar hur en renoverad bil växer fram. Däremot finns inte exemplet med att låta besökaren följa det fysiska arbetet med bilarna och samtidigt kunna känna och se uppställda och färdigrenoverade bilar.

Initiativtagarna i Custom Car Club anser att ett "levande bilmuseum" kan bli ett bra komplement i turismutbudet i Ovansiljan. Klubben jobbar också med idéer om utbildningar och kurser kopplade till bilar.

- Möjligheterna är många och vi saknar inte idéer. Det vi däremot saknar i dagsläget är en lämplig lokal, men den biten ska vi lösa, säger Dag Käck.

- Vi är också intresserade av att få kontakt med likasinnade som vill vara med och skapa den här typen av bilupplevelse. Det kan vara fastighetsägare, bilägare, skolor eller näringsidkare. Alla är lika välkomna att höra av sig.

Samtidigt som Custom Car Club jobbar för att förverkliga ett levande bilmuseum, så planerar klubben också för sommarens evenemang Wheels, Wings and Winchester.

- Det är ett samarbete mellan föreningarna som är aktiva på Orsa-Tallhed flygplats. Förutom vår klubb, så medverkar Färnäs Night Cruisers, Orsa jakt- och sportskytteklubb, Skäftberg Rangers och Mora flygklubb.

Evenemanget hålls den 3 juni och då blir det bilutställning, dragracing, crossåkning, skytte och flyg.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons