Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer smides

Annons

Det här är andra året som Kulturnatten i Hedemora anordnas. Kjell Rosén, chef på Kultur- och fritidskontoret uppskattar att fjolårets evenemang lockade cirka 5000 besökare.

Årets program är ännu inte helt fastlagt. På torsdag nästa vecka kommer representanter från Kultur- och fritidskontoret träffa Kulturnattens medarrangörer från Hedemoras förenings- och näringsliv för att spika programmet. Fram till dess är vem som helst välkommen att bidra med förslag.

Några programinslag kan dock avslöjas. I Theaterladan blir det allsång och i Martin Koch-rummet är det öppet hus. Där visar man samlingarna från nämnde författare och den övriga författare i den så kallade hedemoraparnassen, det vill säga Kerstin Hed, Paul Lundh och Nils Bolander. Kyrkan tillsammans med De Unga bjuder på medeltidskafé och samtal om etik enligt riddarnas hederskodex. Under ledning av textilkonstären Sofie Leverentz kommer besökarna kunna prova på olika konstuttryck. Den som inte är höjdrädd kan gå på tornvisning och blicka ut över stan från det 35 meter höga tornet.

På Stora torget ger Annaskolan sin show. Där kommer även Marcus Brandström berätta om frälsningssoldaten Lapp-Lisa och sjunga hennes sånger.

Den som törs kan gå på spökvandring genom stadens äldre kvarter. I en butikslokal ställer ett tjugotal av Hedemoras konstnärer ut sina verk.

Mirja Timmerlid, sekreterare på Kultur- och fritidsförvaltningen, berättar att man har planer på att låta ungdomar måla muren på Tjädernhuset under överseende av en professionell konstnär. Förvaltningen har varit i kontakt med elever från estetiska programmet.

Man tar tacksamt emot förslag på motiv från målarsugna ungdomar.

Kjell Rosén säger att de medvetet låtit bli att ta hit några kändisar utifrån:

- Vi vill lyfta fram det som finns här i staden. Vårt lokala kultur- och föreningsliv får inte visa upp sig tillräckligt.

Han betonar att det här ska vara ett arrangemang för alla åldrar:

- På Daldansen var det många äldre som inte kände sig så hemma. Vi vill tillgodose deras intressen också.

Förra året kostade Kulturnatten cirka 70 000 var av kommunen stod för ungefär hälften. Kjell Rosén hoppas få ner konstnaden till omkring 50 000, vilket han tror ska vara möjligt genom samarbetet med stadens företag och studieförbund. I år kommer man försöka hålla nere på kostnaden för ljud och ljus. Vidare har man skurit ner till 2 scenplatser.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons