Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på nybygge i lasarettets kök - där också kommunal mat ska lagas

Annons

Om allt går som planerat bör ombyggnaden av köket vid Mora lasarett starta efter semestern för att vara klar vid årsskiftet. Närmast ska landstinget besluta om de nio miljoner som ombyggnaden kostar.

- Här hoppas vi på ett positivt beslut, säger Gunnel Hedin, kökschef på lasarettet.

Om verksamheten i lasarettsköket ska fortsätta måste det bli en ombyggnad där, miljö- och hälsoskyddsmyndigheterna har tidigare gjort vissa påpekanden där, bland annat att det är för små frysutrymmen.

Enligt planerna ska Landstinget betala ombyggnaden men sedan ska kommunen hyra köket och driva verksamheten där. Idag arbetar 17 personer i köket och de lagar 600-700 portioner mat varje dag.

Om Mora kommun tar hand om köket ska där lagas mat också åt en del av kommunens institutioner och då kan det handla om 3 000 portioner varje dag.

- Samarbetet mellan kommunen och landstinget ska ge en mer effektiv produktion, förklarar projektledaren Anders Roos. Förhoppningen är att landstinget ska sänka matkostnaderna med en miljon kronor om året och kommunen med två miljoner kronor.

Lasarettsköket som har en yta på nästan 900 kvadratmeter är tillräckligt stort för att klara en mångdubbling av produktionen.

Om kommunen ska flytta över matlagning till lasarettet ska 16 kommunala kök byggas om till mottagningskök.

Mer läsning

Annons