Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på näridrottsplats

Annons

Falun behöver en utomhusarena för idrott, lek och spel - en så kallad näridrottsplats. Det anser trafik- och fritidsförvaltningen som tittar på konceptet Kulan just nu.

- Det är en ambition i det allmänna folkhälsoarbetet, säger Helen Lott, chef för trafik- och fritidsförvaltningen.

Det är Svenska fotbollsförbundet som har utvecklat Kulanprojektet. Anläggningen är en multiarena som placeras i bostadsområden eller på skolgårdar för att öka fysisk aktivitet bland barn och ungdomar.

Ytan har måtten 40x20 meter med konstgräs som underlag. Aktivitetsutbudet kan vara till exempel fotboll, basket, ishockey, frisbeegolf, skateboard och klättring.

Enligt Helen Lott är Britsarvet och Norslund områden som skulle kunna passa för en näridrottsplats. Där finns både skola och bostadsbolaget Kopparstaden.

- En idé är att samfinansiera projektet med skolan och Kopparstaden, säger Helen Lott.

Enligt fotbollsförbundet ligger investeringskostnaden för en arena på runt 500 000 kronor. I det beloppet ingår inte kostnaden för underhåll och skötsel.

- Förhoppningen är att allt ska vara klart nästa år. Men det har inte tagits något beslut om vilken plats eller exakt hur det här ska finansieras ännu, säger Helen Lott.

Konceptet med näridrottsplatser har sitt ursprung i Norge där det finns omkring 1 400 anläggningar. Flera svenska kommuner har hakat på trenden under de senaste åren.

Riksidrottsförbundet har avsatt speciella medel för att stödja utbyggnaden av näridrottsplatser. Svenska fotbollförbundet kan också gå in med bidrag till bygget av spontanidrottsanläggningar.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons