Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på ett vård- och omsorgscollege

Annons

Tanken är att kommunen ska söka pengar till en förstudie av ett eventuellt vård- och omsorgscollege.

Enligt Caroline Nyberg handlar det om att få alla tänkbara intressenter att samverka. Gymnasieskolan, högskolan och kvalificerade yrkesutbildningar. Detta för att skapa en attraktivare utbildning anpassad till den regionala arbetsmarknaden.

- Att på ett klokare sätt utgå från framtida arbetsgivare.

Hon menar att ett vård- och omsorgscollege skulle vara bra för kommunen. Inte minst när det handlar om att få elever att stanna på hemorten för sin utbildning. Det skulle också underlätta för eleverna att få jobb på hemmaplan efter skolan:

- Det blir en konkurrensfördel för oss, att ha den bästa utbildningen. Det blir intressant. Ett nytt sätt att utgå från näringslivet och individen, säger Caroline Nyberg om collegeplanerna.

Något beslut är ännu inte taget. Gymnasienämnden ska i nästa vecka diskutera möjligheten att söka pengar hos regeringen för att kunna genomföra en förstudie.

Sedan tidigare finns planer på ett teknikcollege. En samverkan mellan Borlänge, Falun, Gagnef, Hedemora, Säter och Leksand.

-Vi har lämnat in en intresseanmälan till Teknikföretagen för att bli certifierade, medel har också sökts hos region Dalarna till en projektledare, berättar Jan-Olof Lundberg, tf gymnasiechef i Borlänge.

När det gäller teknikcollege är upphovet önskemål från näringslivet och facken, på nationell nivå, för att få ett bättre utbildningssystem anpassat för den regionala arbetsmarknaden. En styrelse ska leda samordningen, den har majoritet från det regionala näringslivet.

- Vi vill transformera tankarna till vård och omsorg och utgår från Borlänge och Säter, säger Jan-Olof Lundberg.

I en styrelse för ett vård- och omsorgscollege är det tänkt att kommunerna och landstinget ska ingå, och ha majoritet.

- Vi vill höja statusen och öka rekryteringen till omvårdnadsprogrammet. Det tar nog cirka två år att sy ihop en sådan samverkan, säger Lundberg.

JERRY BRODIN

Mer läsning

Annons