Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planer på centrum för sexualupplysning går vidare

Annons

Jan Nordlander har tidigare varit ambassadör i Thailand och dessutom jobbat mycket med internationella frågor. Erik Centerwall har även han jobbat mycket internationell med bland annat sexualupplysning. Han har dessutom skrivit ett 30-tal böcker i ämnet och anses vara landets främsta expert på området.

Han jobbar mycket med frågor kring sexuellt överförbara sjukdomar. Speciellt i länder som Indien, Kina och Afrika.

Han hävdar att mycket av problemen ligger i människors sedvänjor och kultur. Många kvinnor kan inte neka till sex, trots att de vet att partnern är smittad av exempelvis HIV.

-Oftast är det så att befolkningen gärna vill ha mer information om dessa saker, men problemet ligger i att makthavare, lärare och präster, stoppar möljigheten att föra ut informationen, säger Erik Centerwall.

Han anser att detta är ett av de absolut största globala problemen och Sverige har en unik kunskap i ämnet och den borde användas på bästa tänkbara sätt.

Det handlar inte bara om att kunskapen finns i Sverige, i Sverige finns dessutom kunskapen om hur informationen ska spridas.

Mot denna bakgrund har Erik Centerwall och Jan Nordlander föreslagit att ett internationellt centrum för sexualupplysning ska byggas upp, och ett förslag är att den byggs upp i Smedjebacken.

Tanken är att människor från hela världen ska komma till Smedjebacken och där få en utbildning till sexualupplysare, med den svenska modellen som förebild. Därefter ska de återvända till sina hemländer och där börja jobba med sexualupplysning.

På detta sätt med ökad medvetenhet ska spridningen av de allvarliga sexuellt överförbara sjukdomarna minska.

För ett år sedan var det mest en idé som växt fram hos Jan Nordlander och Erik Centerwall, men nu börjar planerna mer konkret ta form.

-Just nu är läget sådant att det inte går att säga så mycket, men arbetet fortgår, säger Erik Centerwall.

Han kan dock inte säga något om vad det leder till och inte heller vilka organisationer som kan vara aktuella att samarbeta med i en sådan här satsning.

Smedjebackens kommun har ställt sig positiva till idéerna och vill följa utvecklingen för att se vad det kan leda till.

SVEN THOMSEN

Mer läsning

Annons