Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planekonomins tid är förbi

Annons

Nya socialistivrare exponerar sig från tid till annan trots kommunismens fall i Europa. Senaste exemplaret av arten poppade upp för läsekretsen när Pia-Lena Andersson i tidningen kommenterade den borgerliga alliansens tidigare insändare, beträffande tillskapandet av nya jobb.

Pia-Lena utger sig vara ordförande i nämnden för arbetsmarknad och vuxnas lärande. Det tycks finnas särskilda nämnder för allting i Borlänge.

Eljest finns ju sedan långt tidigare inrättade statliga institutioner, som är avsedda att ta sig an problemen på arbetsmarknaden. Men egna kommunala organ skapar förstås arbete åt alla som jobbar inom dessa. Alltid några fler arbetstillfällen.

Men vad kostar det skattebetalarna?

Pia-Lena representerar socialdemokraterna. Hon kunde lika gärna ersätta sitt (s) med (k). Hon ondgör sig över de liberala och kapitalistiska samhällsstrukturerna och frågar var marknadsliberalism och kapitalism bidragit till välfärden.

Om hon ansträngde sig kanske hon skulle upptäcka att det även i Borlänge finns en hel del kapitalistiska företag som bidragit med arbetstillfällen och välfärd för vanliga människor.

Det tycks även ha gått henne förbi att planekonomierna i de kommunistiska staterna inneburit total bankrutt i samtliga fall. Inget land och ingen världsdel undantagen.

Dessutom har de stått för en ofrihet som vi aldrig upplevt här. De enda som nått välfärd i alla dessa stater är partipamparna. De rättrogna högst upp i den diktatoriska hierarkin.

Ryssland har prövat på, men valt en annan väg. Även Kina, som prövat på, har valt en annan väg. Men Kuba och Nordkorea behåller statssocialismen och planekonomien.

Vilka framsteg och vilken välfärd har nått allmänheten i dessa länder? Inte så mycket positivt att visa upp.

Nej sluta hoppas på planekonomiens införande i Sverige! I praktiken har modellen visat sig omöjlig.

ICKE KOMMUNISTISK SVENSK

Mer läsning

Annons