Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plan mot palestinskt kaos

Annons

Den palestinska regeringen godkände på lördagen en säkerhetsplan, med syfte att återställa ordningen i de palestinska områdena och ställa rivaliserande säkerhetstjänster under gemensam ledning.

Planen är en viktig del i samarbetet mellan islamistiska Hamas och mer moderata al-Fatah. som i mars bildade samlingsregering. Detaljerna var dock oklara. Det framgick inte om Hamasmilisen ska upplösas. De ordinarie säkerhetsstyrkorna domineras av al-Fatah och Hamas bildade förra året en egen, tungt beväpnad milisstyrka. Hamas har vägrat följa president Mahmud Abbas uppmaning och avveckla sin milis eller integrera den med övriga säkerhetsstyrkor.

Det var månader av interna strider mellan anhängare av de båda rivaliserande rörelserna som, tillsammans med omvärldens blockad mot Hamasregeringen, fick Hamas och al-Fatah att till sist enas om att regera tillsammans. Den centrala frågan om vem som ska ha kontroll över säkerhetsstyrkorna löstes dock inte i koalitionsförhandlingarna. Det framgick inte om den nya säkerhetsplanen är tillräckligt specifik för att göra slut på rivaliteten för gott.

Informationsminister Mustafa Barghuti sade att en gemensamt kommandocentral för alla säkerhetstjänsterna ska inrättas, för att samla dem under samma tak. Dessutom väntas president Abbas inom två dagar tillkännage bildandet av ett nationellt säkerhetsråd.

Huvudsyftet med säkerhetsplanen är att skapa lag och ordning i de palestinska områdena och skydda invånarnas liv och egendom, sade Barghuti. En viktig del är att införa vapenkontroll och hindra människor från att stoltsera med vapen på gatorna.

TT

Mer läsning

Annons