Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plan kraschade i Mora

Annons

Flygläraren Kjell Byström berättar att flygeleven tränade starter och landningar.

- Vi hade gjort tre vändor tillsammans och sedan skulle eleven på egen hand göra om samma manövrer, så kallad ekoflygning. Han hade gjort tre rundor med start och landning och det gick helt problemfritt. När han påbörjade starten för det fjärde varvet hände plötsligt någonting som gjorde att flygplanet girade kraftigt åt vänster, gick av banan och rände in i buskaget i utkanten av fältet. Det blåste byig vind och det kan ha varit en kastvind som orsakade haveriet, säger flygläraren.

Flygplanet, som är enmotorigt, hade inte lämnat marken och hastigheten var 110 kilometer i timmen. När flygplanet rände in i buskaget slogs noshjulet av och nosen dök ner i marken. Därvid skadades propellern och enligt Kjell Byström tvingas man då plocka ut och gå igenom motorn. En så kallad chockloading.

Flygeleven var som sagt helt oskadd, men ledsen över missödet som innebär att flygklubben en tid framöver har ett flygplan mindre att tillgå.

Eleven hade samlat på sig 32 flygtimmar och missödet till trots är han fast förvissad om att fortsätta mot ett certifikat.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons