Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Plan för att klara spara

Annons

Barn- och utbildningsnämnden har fått ett sparkrav på knappt 1,2 miljoner kronor i årets budget och har även en plan för hur det ska klaras.

100000 kronor sparas på vardera Säters barn- och skolområde, Klockarskolan och administrationen.

Den stora posten 800000 kronor klaras genom att kostnaderna blir mindre än budgeterat för barnomsorgen i Gustafs. När budgeten togs utgicks från faktiska antalet barn och hur många procent av barnen som normalt behöver plats i barnomsorgen.

Nu har det visat sig att efterfrågan på platser inför hösten är mindre än vad det tidigare räknats med. En förklaring kan vara att föräldrar väntar lite till med att anlita kommunens barnomsorg i avvaktan på de nya förskola som ska byggas.

-De kan vara så att föräldrar skjuter fram förskolestarten lite, säger barn-och utbildningsnämndens ordförande Abbe Ronsten (s).

När budgeten lades ut i höstas fanns en buffert på 500000 kronor då osäkerheter fanns på vissa punkter. Av den återstår nu 145000 kronor och med dessa pengar når nämnden i stort sett sparkravet som kom efter den senaste budgetprognosen.

-Med detta är vi i stort sett på ett nollresultat som det ser ut i dag, säger Ronsten.

Beträffande lokalplaneringen för förskolan i Gustafs ligger faktiska köläget till grund så de nya lokalerna med 80 platser, dels nya platser och dels ersättning för förskolan som finns i baracker vid Enbacka skola, behövs även om efterfrågan på platser inför hösten är något lägre än vad som budgeterats.

ROLAND BERG

Mer läsning

Annons