Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piratvaror _ en mångmiljardaffär

Annons

Handeln med piratkopierade varor växer och omsätter hundratals miljarder. Och numera handlar det inte bara om snobbväskor och dyra klockor.

Nu piratkopieras också nya varor som läkemedel, enligt OECD:s ekonom.

Av förklarliga skäl är det svårt att beräkna hur stor handeln med fuskvaror är. Men den ekonomiska samarbetsorganisationen OECD har i en ny rapport gjort ett försök att bedöma värdet av handeln med piratvaror som passerar nationella gränser. Och OECD:s utredare Danny Scorpecci bedömer att det värdet kan ligga ganska nära 200 miljarder dollar, uppemot 1|400 miljarder kronor.

Och då ingår inte fuskvaror som tillverkas och säljs i samma land och inte heller förfalskade produkter som säljs via nätet.

Dels växer omfattningen av traditionella piratvaror som kläder, väskor, mobiler och klockor med välkända och exklusiva varumärken. Dels ökar piratkopieringen i nya sektorer där man knappast väntar sig att hitta fuskvaror.

Ur ett konsumentperspektiv är det naturligtvis bra att kunna köpa billigare kopior av dyra produkter. Men handeln har stora risker, inte bara för de utsatta företagen och regeringarna utan också för konsumenterna, anser Scorpecci.

Det finns människor som glatt köper piratkopierade varor även om de vet att det är piratprodukter. De får oftast sämre varor och knappast någon garanti. Men ofta känner konsumenterna inte till att det är piratvaror och då kan det vara direkt farligt.

I rapporten sammanställer OECD också en lång rad andra intressen som tar skada av handeln: till exempel företag som tappar kunder och regeringar som förlorar skatteinkomster. Samtidigt går vinsterna av piratvarorna ofta till tveksamma fickor.

TT

Mer läsning

Annons