Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pirater kapade FN-fartyg

Annons

Pirater kapade ett lastfartyg som levererat mathjälp från FN till Somalia i dag, meddelar FN.

Fartyget MV Rozen hade just lossat 1 800 ton livsmedel i den nordöstra regionen Puntland, som förklarat sig självständig från övriga Somalia, när piraterna slog till, sade Stéphanie Savariaud från FN:s livsmedelsprogram WFP.

Det var inte omedelbart känt om någon i besättningen - sex lankeser och sex kenyaner - skadats.

Båten är chartrad av WFP för livsmedelsfrakten. Den kapades på söndagen nära ön Ras Afun alldeles utanför Puntlands kust.

Förra året gjordes ett annat försök att kapa samma fartyg av fem pirater med automatvapen, men den gången hann Rozen undan.

Pirater är vanliga utanför Somalias kust. Kaos har rått i landet sedan krigsherrar störtade diktatorn Siad Barre 1991 och sedan började kriga mot varandra.

Piraterna är ofta tränade soldater, klädda i enkla uniformer. De färdas i snabba motorbåtar utrustade med GPS och kommunicerar via de senaste satellittelefonerna. De är beväpnade med automatvapen, pansarbrytande raketer och olika typer av granater enligt FN:s övervakningsgrupp för Somalia.

De är intresserade av att ta både passagerare och lastfartyg för att utverka lösesummor eller varor. Pengarna används för att köpa vapen.

TT

Mer läsning

Annons