Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pingstkyrkan samlar till Kongokvinnor

Annons

De bortglömda kvinnorna heter pingströrelsens kampanj och syftar på alla kvinnor i Kongo som drabbats av en av värdens värsta humanitära katastrofer. Systematiska våldtäkter utnyttjas av milisgrupper i konflikten.

Pinstkyrkans församling i Rättvik genomför en insamlingskväll för att visa sitt stöd för kvinnorna.

-Pingströrelsen har varje år en insamling till förmån för vår biståndsorganisation och det här året handlar det om kvinnorna i Kongo-Kinshasa. Pingstmissionens biståndsorganisation, PMU Interlife, driver ett sjukhus för drabbade kvinnor i Kinshasa och pengarna går bland annat dit, berättar Per Rondahl, präst i Pingstförsamlingen Rättvik.

-Förhoppningen är att många ska komma ikväll och bland annat se Pingstmissionens reportagefilm från Kongo, delta i insamlingen, men också informera sig om och få veta mer om vad som händer utanför Rättvik.

-Detta anser vi vara av yttersta vikt att vidga våra vyer, se längre och att även vi kan hjälpa till, säger Per Rondahl.

Insamlingen pingströrelsens biståndsorganisation gör omfattar inte enbart kvinnosjukhuset i Kinshasa, utan andra drabbade kvinnor i landet.

Kongo har 55 till 60 miljoner invånare, av dem är hälften under 15 år. Varje dag dör omkring 1200 människor som direkt eller indirekt följd av konflikten. Fyra miljoner människor har dött de senaste tio åren. I vissa milisgrupper utgör barnsoldater upp mot 35 procent av styrkorna, allt enligt PMU Interlifes informationsmaterial inför insamlingen De bortglömda kvinnorna.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons