Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pilotprojekt i södra Dalarna ska ge närmare vård

Landstinget Dalarna ska satsa mer på den nära vården, det framgår i ett pressmeddelande. Hur den nära vården ska utformas ska utredas i ett pilotprojekt i södra Dalarna.

Annons

Det är i Avesta och Hedemora som pilotprojektet ska bedrivas. I pilotprojektet ska man bland annat undersöka vilket kompetens- och bemanningsbehov som finns långsiktigt, vilka arbetssätt som ska användas, hur man kan använda digitala lösningar och den långsiktiga finansieringen.

Enligt pressmeddelandet vänder sig många patienter till akuten eller specialistvård i stället för den nära vården, som till exempel en vårdcentral. Detta resulterar i högre kostnader, risk för vårdskador och att vården inte blir optimal för patienten.

– Tidpunkten är helt rätt för detta. Vi genomför underde närmaste åren stora investeringar vid Avesta lasarett. Vi vill förbättra den nära vården i hela länet och börjar med Avesta där det finns goda förutsättningar för att inleda arbetet. Uppdraget och arbetssättet kombinerat med byggandet av framtidens sjukhus i Avesta kommer att identifiera vilka kompetenser som behövs framgent i Södra Dalarna. Vårt mål är att hälsan ska bli mer jämlik. Det här är bara ett av alla viktiga projekt vi genomför för vården i Dalarna, säger Gunnar Barke (S), landstingsstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

Avesta lasarett kommer ha en roll i pilotprojektet. Arkivbild.

Pilotprojektet startar i oktober och ska presenteras nästa sommar. Man ska bland annat utreda verksamhetsinnehåll och arbetssätt, kompetensbehov och rekrytering, e-hälsa, service och fastigheter.

– Den nära vården är oerhört viktig i människors vardag. Vi är glada att landstinget väljer just södra Dalarna för detta pilotprojekt. Vi i Avesta har goda förutsättningar för att vara med och utveckla den nära vården. Den är viktig inte bara för Avestaborna, utan även för arbetsmarknaden i vår kommun och kampen för en mer jämlik hälsa i stort. Jag ser fram emot god samverkan mellan kommunen och landstinget i detta arbete, säger Lars Isacsson (S), kommunstyrelsens ordförande Avesta, i en kommentar i pressmeddelandet.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons