Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Piloter kan strejka till helgen

Annons

Närmare tjugotusen flygpassagerare kan bli kvar på marken inför en av vårens stora reshelger på torsdag. Danska flygbolaget Sterlings piloter går då i strejk om de inte får gehör för krav på bättre schema och lön.

Sista chansen att nå en uppgörelse är vid ett förlikningsmöte i Köpenhamn på tisdag eftermiddag.

Piloterna vill ha en genomsnittlig lönehöjning på sju procent med störst påslag på lägstalöner. I dag varierar lönerna mellan 25|000 och 70|000 danska kronor, beroende på tjänsteår och uppgift i cockpit, enligt Rytkönen.

Krav nummer två är fler sammanhängande kortledigheter på 3_4 dagar och tidigare utläggning av schemat.

Schematvisten bottnar i fusionen mellan Maersk Air och Sterling via ett isländskt bolag sommaren 2005. Före detta Maersk-piloter blev då av med sina fasta arbetstider.

Sterlings marknadsdirektör Stefan Vilner har i danska tidningar kallat en pilotstrejk för ett dödshot mot bolaget och sagt att den skulle kosta 15_20 danska miljoner varje dag, något företaget klarar i högst två dagar.

I sista hand hoppas han att förlikningsmannen utnyttjar rätten att skjuta upp varslet i fjorton dagar.

På den utlysta strejkdagen den 17 maj ska Sterling flyga till flera typiska helgdestinationer som Paris, Rom, Barcelona, Amsterdam, London och Nice och även inrikes mellan Malmö, Göteborg och Stockholm.

Drygt 3|400 hade i fredags köpt biljett från Sverige och i Danmark fanns 15|000 sålda biljetter. Av dem lär många ha köpts av sydsvenskar som tänkt flyga från Kastrup, men de uppgifterna vill Sterling inte lämna ut.

TT

Mer läsning

Annons