Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Picasso-tavlor stulna

Annons

Minst två Picasso-tavlor, sammanlagt värda uppemot 463 miljoner svenska kronor, stals från konstnärens barnbarn uppger fransk polis.

Målningarna, "Maya och dockan" och "Porträtt av Jacqueline" försvann natten till tisdagen från det sjunde arrondissemanget i Paris.

Chefen för Picasso-muséet, Anne Baldassari, sade att flera tavlor och teckningar stulits från konstnärens barnbarn Diana Widmaier-Picassos lägenhet.

Polisen bekräftade dock bara att två tavlor stulits, skriver AP.

Fler detaljer var inte tillgängliga.

Det fanns inga spår på brottsplatsen som tydde på ett inbrott, enligt polisen som sade att utredningen sköts av roteln för organiserad brottslighet.

"Maya med docka" målades 1938 i olja och betraktas som en av Pablo Picassos viktigare verk. Tavlan föreställer barnbarnet Diana Widmaier-Picassos mamma, alltså Picassos dotter Maya, som ung flicka.

Den andra stulna tavlan, "Porträtt av Jacqueline", avbildar konstnärens andra hustru Jacqueline Roque, som träffade Picasso 1954 och gifte sig med honom sju år senare. Sammanlagt tillbringade Jaqueline och Picasso nästan tjugo år tillsammans.

Född i spanska Malaga 1881 reste Pablo Picasso till Paris första gången 1901. Han kom att vistas i Frankrike större delen av sitt liv. Den 8 april 1973 avled han i sitt hem i sydliga småstaden Mougin.

Hans tavlor och konstverk har utsatts för stölder flera gånger tidigare, senast i februari 2006 då rånare lade beslag på flera Picasso-verk i ett tillslag mot en utställning i ett museum i Rio de Janeiro, Brasilien.

TT

Mer läsning

Annons