Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Örn avgår som vd för SR

Annons

Peter Örn har den senaste tiden legat i korseld mellan upprörda anställda och kritiker utanför radiohuset. På måndagen kom beskedet att han avgår som vd för Sveriges Radio.

Peter Örns ställning har ifrågasatts allt oftare den senaste tiden och de senaste veckorna har frågan blivit akut. När han träffade sin styrelseordförande Ove Joanson i fredags enades de om att det var dags för SR att byta vd. Vid måndagens presskonferens påpekade båda att de varit oeniga om ett antal frågor som rör företagets framtid, men vilka de var ville ingen berätta.

Det enda riktigt klara beskedet från Ove Joanson var att omorganisationen och sparkravet på SR i stort sett ligger fast och att det inte var ett område där han varit oense med sin vd.

Peter Örn anser inte att han misslyckats under sina 3,5 år som vd.

Internt på Sveriges Radio och bland många externa kritiker finns en annan uppfattning. Radiokrönikören MarieLouise Samuelsson har i flera månader krävt Örns avgång för att hans omorganisation skadat både företaget och lyssnarnas förtroende och hon anser inte att det räcker med att byta vd.

En förklaring till att Peter Örn tvingas gå kan vara att SR-ledningen förlorat varenda debatt som följt på sjösättningarna av de olika delarna i omorganisationen. Ledningen har aldrig på ett pedagogiskt sätt lyckats förklara varför deras lösningar är bäst för lyssnarna och företaget.

Ove Joanson räknar med att det kommer att ta runt ett halvår innan en ny chef kan vara på plats och fram till dess går förra programdirektören Kerstin Brunnberg in som tillförordnad vd. Journalistfacket är redan klar med översta punkten på önskelistan.

TT

Mer läsning

Annons