Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Helander på plats för att uppleva amerikanska presidentvalet i USA

Peter Helander är den ende dalariksdagsledamot som ska bevaka det amerikanska presidentvalet på plats i USA.
– Jag hoppas innerligt att Trump inte får koderna till USA:s kärnvapenarsenal, säger han.

Annons

Dalariksdagsmannen Peter Helander från Mora åker till USA för att lära av presidentvalskampanjen.

Under sex dagar ska Peter Helander (C) bevaka presidentvalet i USA. Han kommer resa runt i staterna kring huvudstaden Washington. Han reser dit med partikolleger från riksdagen.

– Vi ska besöka flera olika "swingstates", alltså delstater där det väntas stå och väga i valet. Det är också där som de olika kampajerna satsar stort för att vinna de sista avgörande rösterna, säger han.

Peter Helander är i USA mest för att lära inför det egna svenska valet 2018.

LÄS OCKSÅ Den vill riksdagens dalabänk se som ny president i USA

– Det finns mycket att säga om det amerikanska valsystemet. Det som är bra är det stora och breda engagemang partierna lyckas skapa på gräsrotsnivå. Många privatpersoner och organisationer volontärarbetar politiskt under dessa kampanjer. Jag vill försöka lära mig mer om hur de lyckas med det, säger han.

Helander menar att Sveriges politiker - trots den smutsiga valkampanjen - har att lära av USA.

– Exempelvis lyckats de mycket bättre än oss att nå ut och engagera i princip alla minoriteter i landet i sitt partiarbete. Vi vill veta hur för att själva bli bättre, säger han.

Jag hoppas innerligt att Trump inte får koderna till USA:s kärnvapenarsenal.

Helander hymlar inte med att han hoppas på en valseger för Demokraternas kandidat Hillary Clinton.

– Inte för att hon är bra. Istället handlar det primärt om att Donald Trump skulle vara förödande för världen. Han vill exempelvis bygga upp murar till omvärlden, stänga in USA och riva upp handels- och klimatavtal. Det skulle får stora konsekvenser för världen. Inte minst för Sverige som är oerhört beroende av export och handel, säger Helander.

Han tycker att årets valkampanj är ett misslyckande för den amerikanska demokratin.

– Sakfrågorna skyms helt av personangrepp och skandaler. Ingen av kandidaterna har heller egentligen ett stort stöd bland befolkningen. Det är mycket olyckligt. Samtidigt är USA trots allt den bästa garanten för frihandel och en demokratisk utveckling i världen. Därför är detta val i sig så viktigt för oss, säger han.

Peter Helander har som före detta SAS-pilot besökt USA ett hundratal gånger. Han var på plats 2012 när Obama valdes om för en andra period som president. Helander menar att årets valkampanj är den smutsigaste någonsin.

– Hillary kan det politiska hantverket sedan tidigare och är därför världens hopp. Hon står för stabilitet, fortsatt frihandel och internationella förbindelser. Hon kommer fortsätta i Obamas spår. Därmed så kommer USA att åtminstone stå upp för demokratin som ideal. Med populisten Trump vid rodret vet man inte vad som händer, säger Peter Helander.

FAKTA: Hillary Clinton

Född i Chicago i Illinois 1947, uppvuxen i förorten Park Ridge. Har en juristexamen från Yale University.Vid Yale mötte hon sin make Bill Clinton. De flyttade till Arkansas och blev delstatens guvernörspar 1979. De har ett barn, dottern Chelsea. På Twitter har Hillary Clinton bland annat presenterat sig som mormor, hårikon och byxdressälskare.Var landets första dam 1993-2001, då maken Bill var president.Blev delstaten New Yorks senator 2001.Ställde upp i presidentvalet 2008, men förlorade kampen om Demokraternas nominering till Barack Obama. Som president utsåg Obama henne till utrikesminister, en post hon hade fram till den 1 februari 2013.Lanserade sin presidentkandidatur i april i fjol.Källor: Clintons hemsida, amerikanska medier med flera/TT

FAKTA: Donald Trump

Född 1946 i Queens i New York. Har en ekonomexamen med inriktning på fastigheter från University of Pennsylvania. Har byggt ett fastighetsimperium med fokus på bland annat hotell.Kontroversiell miljardär och tv-personlighet (bland annat i dokusåpan "The Apprentice"). Äger golfbanor och medieproduktionsbolag. Har skrivit ett 15-tal böcker och har en Walk of Fame-stjärna i Hollywood.Fembarnspappa som är inne på sitt tredje äktenskap. Har varit gift med slovenskamerikanska Melania Trump sedan 2005.Offentliggjorde sin satsning på Vita huset i juni i fjol. Utsågs till presidentkandidat på Republikanernas konvent i Ohio. (TT)

Mer läsning

Annons