Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Helander mitt i presidentvalshysterin i USA

Artikel 4 av 27
Presidentvalet i USA 2016
Visa alla artiklar

Peter Helander (C) är enda dalariksdagsledamoten på plats i USA under presidentvalet.
– Intressant, oroväckande och intensivt, säger han.

Annons

Peter Helander är på plats i Washington under presidentvalet.

Sedan i fredags har Peter Helander och en grupp andra centerpartistiska riksdagsledamöter bevakat det amerikanska presidentvalet på plats i USA.

– Vi har besökt många olika möten och kampanjer i och kring staten Washington. Vi har sett både Hillary Clinton och Donald Trump genomföra sina valmöten i så kallade "swingstates", där utgången är oviss, säger han.

Donald Trump höll sitt möte i en liten ladugård i Leestown i staten Virgina.

– Ett litet mörkt ensligt "hillbillyställe" på "vischan". Stämningen var lite otäck. Aggresiv och hätsk. Det var mycket utfall om att sätta Clinton i fängelse, att allt är riggat av etablisemanget och att bygga murar mot Mexico. Och andra lösa anklagelser utan belägg som tas som sanningar av valmötesbesökare. Olustigt, säger han.

Hillary Clintons höll sitt valmöte i Philadelphia i delstaten Pennsylvania med flera senatorer och kongressledamöter på plats.

– Hillary Clintons valmöte var mer en trevlig familjefest- där sångerskan Katy Perry uppträdde och gav henne sitt stöd. Mötet var värdigt och mer som vi är vana vid hemifrån, säger han.

Valdagen i USA kommer gruppen besöka en vallokal i en liten ort i staten Washington. Under eftermiddagen ska gruppen besöka svenska ambassaden i staden Washington, för att bland annat lyssna på en paneldebatt med Carl Bildt.

– Kvällen, alltså natten mot onsdag svensk tid, kommer vi vara på "National Hill Press Club" nära Vita huset där vi också kommer invänta valresultatet. Jag är helt övertygad om att Hillary Clinton vinner. Det tror förövrigt alla jag mött de senaste dagarna. Även de republikanska valarbetare jag pratat med, säger Peter Helander.

Alla artiklar i
Presidentvalet i USA 2016
Annons