Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter från Klitten säljer rymdskrot

Annons

Nu är det inte vilket skrot som helst som Peter, Madeleine och Ida säljer. Det är rymdskrot - aluminiumdelar som varit rymdraketer, men kraschat på jorden.

Peter går sista året på Rymdgymnasiet i Kiruna och i samband med utbildningen har de startat ett så kallat UF-företag som ett projektarbete.

Det var när de diskuterade vilken affärsidé de skulle ha, som idén om rymdskrotet dök upp.

Rymdgymnasiet har ett väl utvecklat samarbete med företag som sysslar med raketuppskjutningar vid Sveriges rymdcenter på basen Esrange i Kiruna. Eleverna får ofta vara med vid uppskjutningar och sända med egna experiment med olika raketer. När raketerna sedan återvänder till jorden blir de ofta förstörda och det är genom dessa störtade raketer som Peter och hans kamrater får tag i råmaterialet till sina nyckelringar.

Små bitar av raketerna sågas ut och förses med en nyckelring. Skrotbiten har också fått namnet på den raket den varit en del av instansat. Med varje nyckelring följer också en informationstext om raketen med namn, vikt och andra intressanta uppgifter.

- Första försöket att sälja dem gjorde vi på Jokkmokks marknad och det gick väldigt bra. Vi sålde då 85 stycken nyckelringar på mindre än två dagar.

- Lika bra har det gått på alla ställen vi varit, berättar Peter. Senast deltog man med sina produkter på Älvsjömässan i Stockholm.

I mars deltog de tre ungdomarna på en UF-mässa i Älvsbyn. Här vann de pris för "Bästa vara" samt tredje pris i kategorin "Bästa affärsplan" och "Bästa UF-företag".

Ungdomarnas företag har också gjort ett pussel med en vacker bild av norrsken och även denna produkt har sålt bra. Produkterna finns bland annat till försäljning vid rymdbasen Esrange och vid det exklusiva Ishotellet i Jukkasjärvi, dit stora mängder turister kommer varje år.

Prisbelönta för sina idéer och sitt företagande har alltså ungdomarna blivit och stor uppmärksamhet har de fått även i riksmedia.

Lagom till att ungdomarna nu slutar gymnasiet ska företaget avvecklas och om det blir någon fortsättning är oklart i dag.

I juni slutar de gymnasiet, men vad Peter ska göra sedan, det vet han inte.

- Jag har inga egentliga planer på vad jag ska göra. Först hoppas jag att jag får ett sommarjobb, sedan får vi se vad som händer, säger han.

BJÖRN REHNSTRÖM

Mer läsning

Annons