Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson var ett sänke för s

Annons

Förre statsministern Göran Persson drog ned sitt parti i valet.

Moderatledaren Fredrik Reinfeldt var däremot populärare än sitt.

Det framgår av den årliga nationella opinionsundersökningen som Som-institutet i Göteborg gjort bland 4|000 slumpmässigt utvalda personer i åldrarna 15_85 år.

Reinfeldt hamnar i topp och Persson näst sist bland riksdagspartiledarna när Som-institutet i höstas mätte partiledarnas popularitet.

Minst lika dystert är det för den förre s-ledaren när hans popularitet jämförs med partiets bland de väljare som röstade socialdemokratiskt.

Den genomfördes i höstas, strax efter valet. Att vara mindre populär än sitt parti är vad statsvetare kallar att vara ett potentiellt "sänke" för sitt parti. Popularitetsskillnaden i valet 2006 var den största för en socialdemokratisk ledare, sedan mätningarna inleddes 1986. Enligt Holmberg är det en stark arbetshypotes att Persson gjort att socialdemokraterna förlorat röster.

En tröst för Persson är att de flesta partiledare är potentiella sänken, även om han är det tyngsta, följt av miljöpartiets Peter Eriksson och folkpartiledaren Lars Leijonborg. Bara Reinfeldt är populärare än sitt parti.

Jämför man med samtliga väljare och inte bara de egna sympatisörerna så är det flera som hamnar på plus jämfört med sitt parti. Dock inte Persson, Eriksson och Leijonborg.

Som-institutet har också mätt vilka frågor som väljarna tycker är viktigast. I toppen är inte oväntat sysselsättningen. Redan tidigt i valrörelsen hävdade den dåvarande statsministern Persson att jobben inte skulle bli en valfråga.

Sysselsättning hamnar på en mycket klar första plats i Som-mätningen. Därefter följer sjukvård och utbildning. Oavsett partisympatier så rankades sysselsättning högst. Den frågan var till och med något viktigare för moderata väljare än för socialdemokratiska. Något som aldrig hänt tidigare, enligt Holmberg. Moderaternas gamla paradfråga, skatterna, hamnar först på delat sjätteplats bland de egna sympatisörerna.

TT

Mer läsning

Annons