Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson trodde på sextimmarsdag

Annons

Förre statsministern Göran Persson trodde att en sextimmars arbetsdag på sikt var möjlig.

Enligt honom var det ett stort misstag att s-kvinnorna släppte det kravet.

Det framkommer i tv-journalisten Erik Fichtelius bok om Göran Persson. Boken bygger på de 57 intervjuer och de omkring hundra bandade intervjutimmarna som han gjorde under Perssons drygt tio år som statsminister.

I en intervju från maj 2006 uppger den dåvarande statsministern att det var ett stort misstag av kvinnoförbundet att släppa kravet på sextimmars arbetsdag med hänvisning till att det inte är realistiskt.

"Nej, det var väl inte realistiskt med åttatimmarsdagen heller en gång i tiden, och det är ohyggligt många politiska krav som inte har varit realistiska när de lanseras", säger Göran Persson i boken.

Han pekar på att det finns en sak som förknippas med det socialdemokratiska kvinnoförbundet och det är sextimmarsdagen.

"Släpper de det så tror jag att partiet ska ta upp det i stället, därför att på sikt kommer det att bli så att vi får en sådan produktivitetsutveckling i både tjänste- och varuproduktionen att det kommer att finnas utrymme för kortare arbetstid, det är jag ganska säker på".

Varken socialdemokraterna eller LO har drivit kravet på en sextimmarsdag. S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul släppte kravet förra året. Sextimmarsdagen kommer dock att diskuteras på s-kvinnornas förbundsmöte senare i vår.

TT

Mer läsning

Annons