Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson nobbar Schyman

Annons

Med Gudrun Schyman kan man inte regera, säger Göran Persson i en DN-intervju. Persson påpekar med all rätt att regeringens säkerhetspolitik i så fall skulle förlora omvärldens förtroende. Vilket säkert är riktigt.

Vänsterpartiets fanatiska motstånd mot EU, EMU och global ekonomi rimmar illa med den politik som sossarna de fakto driver bakom partikongressernas retoriska rökridåer.

Persson har således ingen större anledning att ta in Schyman i regeringen. Vänsterpartiets parlamentariska stöd har sossarna ändå - nu som förr.

Ett tänkbart skäl skulle förstås vara att göra Schyman direkt medansvarig i mindre populära regeringsåtgärder. Detta är det klassiska sättet att näpsa enerverande populister.

Men det borde i så fall ha skett under det bittra 90-talet, när regeringen Perssons modiga men impopulära sanering av rikets finanser orsakade oroväckande stora opinionsförluster till vänsterpartiet. I dag sker en återströmning av väljarsympatier från vänsterpartiet till sossarna.

Detta ökar på sikt möjligheterna till samarbete mellan socialdemokraterna och mittenpartierna. Den dag regeringssamarbete över blockgränsen inte längre utlöser rosenrasande protester inom SAP och/eller väljarflykt till vänsterpartiet, har den socialdemokratiska partiledningen ingen som helst anledning att samverka med Gudrun Schyman.

Faktum är att Göran Perssons regeringspolitik sakligt sett hela tiden haft avsevärt mer gemensamt med mittenpartierna - ja till och med moderaterna - än med den vänsterpartistiska retoriken.

Mer läsning

Annons