Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson mot nya uppgifter

Annons

Göran Perssons elva år som ledare för socialdemokraterna är slut. Bland annat väntar ett nytt internationellt miljöuppdrag.

Men han passade under avskedet på att tala om hur partiet bör hantera både a-kassa och moderater.

Persson medgav dock att han känner sig mer lättad än vemodig.

Den förre statsministern vill gärna bli ihågkommen för att ha räddat den svenska välfärdsmodellen under krisåren på 90-talet och för att ha startat bygget av det gröna folkhemmet. De hotande klimatförändringarna betecknade han som socialdemokraternas stora framtidsutmaning.

Persson kommer dock inte att släppa miljöfrågorna. De kommande åren ska han, tillsammans med Chiles före detta president Ricardo Lagos, leda Socialistinternationalens kommission för hållbar utveckling i världen. Det är dock långt ifrån ett heltidsjobb.

Kommissionens uppgift är att lägga fram förslag för ett hållbart samhälle med fokus på en global energipolitik. Persson har tackat ja för att flera före detta och nuvarande premiärministrar väntas delta. Partiets present blev att han får arrangera en internationell miljökonferens i Stockholm.

Under de sista minuterna som partiledarna passade Persson på att gå till attack mot den borgerliga alliansen. Han menade att alliansen nu sviker löftena om att minska utanförskapet.

Samtidigt varnade Persson socialdemokraterna för att bli ett missnöjesparti även om moderaterna "säljer ut hur många sjukhus som helst", sänker a-kassan till "skamligt låga nivåer, eller häller "miljard efter miljard över landets mest välbeställda".

I stället uppmanade han partiet att formulera ett politiskt alternativ som byter människors vanmakt mot framtidstro. Persson hävdade att det kommer att finnas ekonomiskt utrymme för att utlova reformer och återskapa socialdemokraternas trygghetssystem.

Persson blev senare hyllad av partiet och nya ordföranden Mona Sahlin

Sedan sjöng artisten Anneli Rydé "Å, vilken karl" och avslutade med att ge den förre partiordföranden en kyss. Därefter följde en och en halv timmes lång resumé av Perssons gärning i bild, musik och med gäster.

Sedan åkte den före detta partiordföranden hem och bäddade ned sig för att kurera sin förkylning.

TT

Mer läsning

Annons