Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson har fått strafföreläggande

Annons

Förre statsminister Göran Persson har fått ett strafföreläggande för brott mot arbetsmiljölagen. Persson har nu tio dagar på sig att ge besked om han godkänner det eller inte. Väljer han att inte godkänna strafföreläggandet återstår åtal.

Hittills har Persson bestridit oaktsamhet i samband med bygget på sin gård i Sörmland. I förra veckan uppstod en viss förvirring, när åklagaren hävdade att Persson medgivit oaktsamhet, vilket hans advokat förnekade. Strafföreläggandet utfärdades dock ändå, vilket Persson nu har att ta ställning till.

Ett strafföreläggande innebär en lagakraftvunnen dom i form av böter för ett brott utan att frågan går till domstol.

I april förra året anmälde Arbetsmiljöverket bygget till åklagare, som beslutade att inleda en förundersökning. Arbetet var av en sådan omfattning att en förhandsanmälan till Arbetsmiljöverket borde ha lämnats in innan arbetet påbörjades. Så skedde aldrig. Dessutom saknades en arbetsmiljöplan, vilket verket betraktade som den största bristen. I planen ska en bedömning av riskerna för en olycka göras. Verket kunde även konstatera att bygget saknade tillräckliga skyddsanordningar. Byggnadsställningar och stegar stod uppställda på felaktigt sätt.

TT

Mer läsning

Annons