Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson förespråkar säkning av skatt på vin och öl

/
  • IFK Moras Rickard Andreasson är en av de som fått en världscupbiljett. Foto: Lars Dafgård.
  • Skattesänkning. Kommunalrådet Kenneth Persson (s) ser en skattesänkning på öl och vin som det enda sättet att komma till rätta med illegal införsel av öl och vin.

Annons

Ordföranden i riksdagens skatteutskott Lennart Hedqvist (m) meddelade i måndags att man inom skatteutskottet diskuterat en sänkning av skatten på öl och vin. Utspelet avvisades dock av statsminister Fredrik Reinfeldt (m) med hänvisning till att det inte finns budgetutrymme för en sådan skattesänkning.

I Borlänge är meningarna delade om följderna av skattesänkning på öl- och vin. Det visar sig att kommunalrådet Kenneth Persson (s) förespråkar en sänkning. På sin sida har han också Carl-Oskar Oskar Bohlin, ordförande för Muf i Dalarna och ledamot i kommunfullmäktige.

– Jag är för en sänkning för att komma åt smugglingen av alkohol. Jag tror att det är det enda sättet. Det kan låta som om jag givit upp. Jag tror att man förr eller senare måste harmonisera skatterna på alkohol inom EU, säger han.

Han är dock inte beredd att ge upp Systembolagets monopol på försäljning av alkohol.

– Genom systembolaget får man en någorlunda kontrollerad försäljning av alkohol. Det reglerar också försäljningen till unga människor.

Oppositionsrådet Ulla Olsson (m) ställer sig mer tveksam inför en skattesänkning.

– Det är en svår fråga att svara på. Man vet att det förekommer en stor införsel av alkohol utifrån. Men det saknas mycket kunskap och man känner inte till hur mycket alkohol som förs in. I grunden företräder jag ett parti som vill ge individen större frihet, men i fråga om skatten på vin och öl är det svårt att ge ett entydigt svar.

Carl-Oskar Bohlin ser också en sänkning av skatten på öl och vin som ett sätt att komma åt smugglingen.

– Det enda rimliga är att sänka skatten. Med höga skatter får vi mindre kontroll och vi får problem med försäljningen till minderåriga.

En skattesänkning rymmer flera dimensioner, hävdar han.

– Det är aldrig rätt med höga punktskatter och en skattesänkning är ett sätt att få bukt med smugglingen.

Viktor Zackrisson, ordförande för SSU i Dalarna, motsätter sig en skattesänkning.

– Alkoholskadorna kostar så mycket. Tittar man på Finland, som genomförde en skattesänkning, så ledde det till ökade alkoholrelaterade skador och ökat våld. Jag tror att gemene man kommer att handla mer alkohol vid en skattesänkning. En sådn skulle möjligtvis leda till en marginell minskning av den illegala införseln av alkohol, säger han.

Tommy Arnberg, fältfritidsassistent vid Jakobsgårdsskolan, tror inte att en sänkning skatten på öl och vin bidrar till att minska fylleriet bland ungdomar.

– Den illegala handeln skulle gå ner högst obetydligt. Ungdomar kommer ändå över alkohol. De som sysslar med illegal handel kommer att fortsätta ändå och det finns de som gjort det till en affärsidé. Ser man krasst ekonomiskt på det är centiliterpriset på illegalt införd öl och den billigaste ölen på Systembolaget i princip det samma.

Mer läsning

Annons