Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson blir konsult

Annons

Förre statsministern Göran Persson blir konsult.

Han följer sin presschef till pr-byrån JKL, där han blir seniorrådgivare.

Efter valet hamnade Perssons presschef Anna Helsén på JKL, som beskriver sig som en av Nordens ledande rådgivare inom strategisk kommunikation.

Enligt di.se går nu Göran Persson i hennes fotspår.

Själv kommenterar Göran Persson det nya jobbet genom sin nya arbetsgivare: "Jag lockas av att kunna delta i samhällsutvecklingen i en annan roll. Den verksamhet som JKL bedriver blir allt viktigare för företag och organisationer och jag ser fram emot att kunna bidra med min kunskap och mina erfarenheter", heter det i pressmeddelandet från JKL.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är mycket kritisk till att Göran Persson tänker ta uppdrag som PR-konsult.

"Göran Persson bidrar till att urholka politikens integritet när han agerar dörröppnare till den som betalar bäst", skriver Eriksson i en kommentar. "Han borde varit extra försiktig så att han inte smutsar ned både sig själv och statsministerämbetet".

Eriksson påpekar att miljöpartiet tidigare kritiserat Björn Rosengren (s) när han kort efter sin avgång som näringsminister 2002 gick över till näringslivet för att bli rådgivare inom Stenbecksfären.

Göran Persson har själv inte tidigare haft höga tankar om lobbyistbranschen. I sitt avskedstal vid extrakongressen den 17 mars i år sade han:

"Lobbyisterna arbetar inte för det nya. Lobbyisterna arbetar för det gamla. Framtidens lösningar har inga lobbyister. Det är gårdagens lösningar som har lobbyisterna."

Även i tidigare tal har han häcklat lobbyister. I ett demokratital 1997 ställde han följande frågor:

"Hur är det egentligen med de lejda opinionsbildarna, de som ena dagen säljer sina tjänster till ett företag, andra dagen till ett politiskt parti? Vad är egentligen lobbying? Hur ser den ut, hur fungerar den? Blir beslutsfattare manipulerade och förda bakom ljuset? Det är viktiga frågor i en demokrati."

Professorn i statsvetenskap Mikael Giljam är kritisk till Perssons snabba jobbyte.

Även Giljams kollega professor Marie Demker ser problem.

TT

Mer läsning

Annons