Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persson blir konsult

Annons

Förre statsministern Göran Persson blir konsult.

Han följer sin presschef till pr-byrån JKL, där han blir seniorrådgivare.

Efter valet hamnade Perssons presschef Anna Helsén på JKL, som beskriver sig som en av Nordens ledande rådgivare inom strategisk kommunikation.

Enligt di.se går nu Göran Persson i hennes fotspår.

Själv kommenterar Göran Persson det nya jobbet genom sin nya arbetsgivare: "Jag lockas av att kunna delta i samhällsutvecklingen i en annan roll. Den verksamhet som JKL bedriver blir allt viktigare för företag och organisationer och jag ser fram emot att kunna bidra med min kunskap och mina erfarenheter", heter det i pressmeddelandet från JKL.

Miljöpartiets språkrör Peter Eriksson är mycket kritisk till att Göran Persson tänker ta uppdrag som PR-konsult.

"Göran Persson bidrar till att urholka politikens integritet när han agerar dörröppnare till den som betalar bäst", skriver Eriksson i en kommentar. "Han borde varit extra försiktig så att han inte smutsar ned både sig själv och statsministerämbetet".

Göran Persson har själv inte tidigare haft höga tankar om lobbyistbranschen. I sitt avskedstal vid extrakongressen den 17 mars i år sade han:

"Lobbyisterna arbetar inte för det nya. Lobbyisterna arbetar för det gamla. Framtidens lösningar har inga lobbyister. Det är gårdagens lösningar som har lobbyisterna."

Göran Persson har tidigare hårt kritiserat utrikesminister Carl Bildt för dennes tidigare lobbyverksamhet. Efter beskedet om att Persson ska börja jobba för JKL säger Bildt:

Han tror att Persson gjort ett och annat uttalande som han nu har anledning "att se över".

Bildt tycker att det är rimligt att Persson skaffar sig en försörjning men tror att han får svårt att lobba gentemot regeringen och socialdemokratin.

Han jämför med hur han själv agerade efter sin tid som statsminister och att han valde att inte ägna sig åt svenska frågor.

Professorn i statsvetenskap Mikael Giljam är kritisk till Perssons snabba jobbyte.

Även Giljams kollega professor Marie Demker ser problem.

TT

Mer läsning

Annons